Брониран джип “кубче” на задържан у нас престъпен бос спаси живота на украински войници

Други

 Конфискуваната в хода на делото срещу бандита джипка спаси 4 живота в град Ирпен, Киевска област.

Касае се за брониран джип от любимия на мутрите модел “Г-класа”, която бе конфискувана през 2020 г. при обиски в имоти на Андрей Недзелский – Неделя.   Нахлуването на полицията в покоите на криминалния авторитет е предприето във връзка с подозрения, че Неделя е ликвидирал друг гангстер – Александър Семенов, с прякор Теслата. При претърсванията украинската полиция е иззела множество оръжия и бижута, както и сума от половин милион долара в брой, държани в касетка на името на Сергей Киселов – личния касиер на подземния бос. Убийството, за което Недзелский е разследван, е станало през 2009 г. след спор за пари между двата престъпни авторитета (“вор в законе”), при който се твърди, че Неделя застрелва партньора си Теслата. Според полицията, по това време на подчинение на Неделя са били всички крадци в областите Киев и Лвов. Неговият партньор Семенов изявил претенции към Недзелский, че не отчита коректно постъпленията от престъпна дейност и отклонява пари за себе си. Такова обвинение евентуално би попречило на предстоящото към онзи момент коронясване на Андрей Недзелский като “законов крадец”, което според украинската прокуратура е и мотивът за покушението. Двамата си уреждат среща за изглаждане на недоразуменията, след което Теслата е открит прострелян в главата в своето “Порше”, а Неделя изчезва. Обявен е за издирване с червена бюлетина на Интерпол. Украинските служби засичат беглеца да живее под чужда самоличност в Испания, в Гърция и Турция, но ловкият бандит успява да се измъква в продължение на десетилетие. Късметът му изневерява през лятото на 2021 г. при вътрешен полет от Варна за София, като украинецът е задържан с фалшив паспорт на столичното летище.

Андрей Недзелский – Неделя, “вор в законе”

В България шефът на украинските крадци е представляван от адвокат Любомир Таков. Защитникът е добре известен сред престъпните синдикати от Източна Европа, като е защитавал успешно лидера на черногорския Которски клан Предраг Кнежевич, руския Вълк от Уолстрийт – Илан Цоря и други именити гангстери. Таков и Недзелский успяват да убедят българския съд, че няма опасност украинецът да се укрие. Дори предоставят документи, че Неделя никога не е бил осъждан и изразяват опасения гангстерът да бъде върнат в родината му, която заема едно от челните места по погазване на основни човешки права. Така Неделя първо е пуснат под домашен арест, а впоследствие мярката му е облекчена на “Гаранция”. Гангстерът дори заживява при свой приятел българин в южен софийски квартал, докато в един хубав ден на теритoрията на Украйна е задържан Евелин Банев – Брендо. Започват да текат преговори между правосъдните министерства на Украйна и България за размяна на двамата топ престъпници. Новината достига и до самия Недзелский, който изведнъж спира да се явява на призовките за водените срещу него дела и отново потъва вдън земя. Поредното изплъзване от закона на страховития бос на Киевска и Лвовска област бе шумно отразено от украинските медии, които определиха работата на службите като провал. Войната в Украйна също помага в известна степен на крими героя, защото бягащите украински граждани получават лесен достъп до европейските държави, без документите им да бъдат усърдно проверявани от граничните служители.

адвокат Любомир Таков

За украинските власти остава утехата, че могат да ползват арсенала и автопарка на “вор в законе”.

Съгласно действащия в Украйна закон за военното положение, един от неговите тежко бронирани автомобили на стойност над 500 000 долара бе използван от украинската армия при специализирана военна операция в Ирпен. Колата е превозвала служители на специализираните военни части КОРД, когато е била подложена на обстрел. Благодарение на солидната й защита, военните са останали невредими, се посочва в изявление от 23 март 2022 г. на Андрей Геращенко, съветник на украинския вътрешен министър.

“Ако Кордованите бяха в обикновена кола, а не в бронирана кола на криминален авторитет, тогава и четиримата щяха да умрат гарантирано. Дори престъпните власти, макар и против волята си, допринасят за каузата на нашата Победа“

обобщи Геращенко, показвайки снимка на напълно изгорелия тузарски джип. По-рано въоръжените сили на Украйна съобщиха, че украинските защитници са успели напълно да обградят групата руски нашественици в районите Ирпински, Гостомел и Буча, като в Ирпен украинската полиция вече се е върнала, за да поддържа реда.

3 Коментари

 • G55 Отговори

  април 29, 2022 от 19:19

  G класата си е най-здравият и истински джип правен някога.
  Поредно доказателство. С какво са го гръмнали? РПГ?

 • Динко Отговори

  април 29, 2022 от 19:50

  Г класата е номер 1

 • Жековица Отговори

  април 30, 2022 от 07:27

  Гегата си е Гега . Няма друга като нея

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password