Обявяват резултатите от съмнителната проба за остър хепатит при деца

здраве

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова ще даде подробности относно резултатите от изследваната проба на дете от Бургас със съмнение за остър хепатит с неизвестна етиология.

Брифингът ще се проведе пред сградата на НЦЗПБ в 10.00 ч.

В понеделник стана ясно, че детето, за което има съмнения, че е първият случай на мистериозния остър хепатит при децата у нас, е изписано, съобщи БГНЕС. Проверява се пробата на пациент на 4 години и половина от Бургас.

Детето е постъпило с оплаквания с обща отпадналост и завишени лабораторни показатели на чернодробните ензими,което е наложило хоспитализацията му. Било е лекувано от личен лекар, но паради неповлияване на симптомите и контролни изследвания, които показват отново завишените стойности, изпълнявайки препоръките на Министерството на здравеопазването детето е насочено към инфекциозно отделение на УМБАЛ Бургас. В лечебното заведение е проведено адекватно лечение по алгоритъм на клинична пътека и е изписано с подобрение, без усложнения с терапия у дома и проследяване на състоянието му”, съобщи д-р Светослав Тодоров- зам. директор на УМБАЛ Бургас.

Той уточни, че този вид хепатит се води мистериозен и опасен, защото от 11 случая в света, при 8 от децата се е наложила чернодробна трансплантация.

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password