ГЕРБ и ДПС обвиниха Кирил Петков в лъжа – премиерът обяви договор за евтин американски газ, но крие цената и доставчика

Политика

Кирил Петков бе притиснат в ъгъла от депутатите заради лъжите за газа, след като пристигна екстрено след скандала, предизвикат от отсъствието му и острата позиция на ДПС.

Всички ключови 15 от общо 21 министри в правителството на Кирил Петков, начело с него, застават пред депутатите в деня за парламентарен контрол. Сред тях е и вътрешният Бойко Рашков, към когото са отправени 80 въпроса.

Останалите са вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова, министърът на отбраната Драгомир Заков, на здравеопазването Асена Сербезова, на културата Атанас Атанасов, на екология Борислав Сандов, на регионалното развитие Гроздан Караджов, на земеделието Иван Иванов, на иновациите и растежа Даниел Лорер, на електронното управление Божидар Божанов, на енергетиката Александър Николов и на туризма Христо Проданов.

Христо Иванов от ДБ излезе с декларация.

Руската война е логически завършек на Путиновата политика да наложи хегемония. България е най-силно засегната от това проникване. Ред правителства си затваряха очите. Планомерно трябва да се премахнат всички зависимости. Правителството прави опити, но това не е систематично. Стига се до дребни свади. Опозицията пък атакува с популизъм. В обществото се разпространява отровата на руската пропаганда и войната няма да ни засегне.

ДБ затова променя поведението си срещу путинизма. Повишаване на капацитета на службите за сигурност, проверка лоялността на служителите, засилване на Съвета по сигурността. Превъоръжаване на армията по стандартите на НАТО, повишаване на заплащането в армията и поддържане на съюзнически групи на наша територия. Пропорционалност в дипломатическите представителства в Москва и София. Нулева зависимост от руските енергийни източници, да бъде избран нов представител на държавата в “Лукойл” и алтернативни доставчици за гориво на АЕЦ. Нови санкции срещу Руската федерация, осветяване на руски капитали и финансови потоци към медии. Подкрепа към засегнатите от депутинизацията и реална съдебна реформа, промяна състава на ВСС, забрана за използване символите на Путин в медиите, се казва в декларацията, като се разчита това да залегне в управленска програма.

Нужни са решителни действия, а не предсрочни избори, каза още Христо Иванов. Време е за диалог, на не за раздори и драми за реформаторско управление, каза още съпредседателят на ДБ.

За осигуряването на земеделците с фураж отговаря по питане на ГЕРБ вицепремиерът Асен Василев. Десислава Танева предложи да се работи за това пристанище Варна да увеличи капацитета си за износ на пшеница от Украйна, като това залегне в Плана за възстановяване и развите за сметка на батериите. Държавна помощ, извън европейските рамки, не може да бъде дадена, отвърна Асен Василев.

В отговор на Борислав Гуцанов от БСП дали могат да се увеличат минималните работни заплати над 760 лева. Ръст на износа над предкризисните нива има. Удържаме цените на тока. Това е конкурентноспособност за фирмите, но нивата отпреди 2016 година няма да са постижими. Минималната заплата беше вдигната с 11 процента от 1 април. Семействата бяха освободени от редица разходи, детските градини станаха безплатни, секторни заплати също бяха вдигнати. Ръст на средната заплата има и в бизнеса. Обсъждат се и ще бъдат обявени до средата на седмицата антикризисни и антиинфлационни мерки на правителството.

Има увеличение на цените, но то не е в пъти. За януари, февруари и март бизнесът плаща едни цени за тока, от 1 юли не са сменени цените на битовите потребители, каза Василев в отговор на питане от “Възраждане”.

Асен Василев обясни, че правителството е за въвеждане на еврото, че планът за въвеждане на еврото е обявен за публично обсъждане. Този план обяснява как технически европейската валута може да бъде въведена от 1 януари 2024 година по текущия курс. Има нужда обаче според него анализ за ефекта върху потребителите. С приемането на валутния борд обаче ние де факто сме приели еврото, когато Европейската банка напечата евра, ние поемаме тази инфлация. Но когато приемем еврото, ще влезем и в стаята, в която се взимат решенията, обясни Асен Василев.

Поискахме и ще си получим същите изключения от петролното ембарго. Ако нямахме глас, щяхме да получим дръжки. Ако не седим на масата, ще сме част от менюто, каза още Асен Василев по темата за приемане на еврото.

Явно промяната продължава от лошо към по-лошо, явно министрите имат по-важни дела, отколкото да присъстват на парламентарния контрол. Тази власт така се създаде с нарушение на Конституцията, каза Мустафа Карадайъ. Той изрази съмнение колко е искрен Христо Иванов в декларацията си. Кръгът “Капитал” се субсидира от чужди средства. Иванов да напусне коалицията, ако е искрен, каза Карадайъ.

България е явно вече премиерска, а не парламентарна република. Нека обявим почивка, докато чакаме да дойде министър-председателя, каза Карадайъ.

Един от вашите ортаци се отнася неуважително към 31-годишна доказана партия, каза пък Халил Летифов в обръщение към председателя Никола Минчев.

Стигна се до обявяване на 15 минути почивка до пристигането на премиера.

След пристигането на премиера заседанието беше възобновено.

Енергийната сигурност зависи от диверсификацията. Договорихме газ на по-ниски от европейските цени за газ от САЩ. Ще можем да си получим и целите количества азерски газ, преди връзката да бъде завършена на 1 юли. Партньорите ни са готови да ни подадат ръка, каза Кирил Петков.

Цената на американския газ е по-ниска от тази на Газпром. Ще имаме директна доставка от американски доставчик без посредници. И двата кораба ще бъдат доставени и вкарани в нашата енергийна система. Това каза Петков в отговор на питане от Жечо Станков от ГЕРБ как ще влезе газът, след като нямаме резервиран капацитет в Ревитуса в Гърция. Не стана ясно от кого купуваме газа и на каква цена.

В лъжа Петков бе уличен и от ДПС.

Един от основните инструменти на политиката на Путин е използването на корупция, така той влияе на правителствата, това минава през енергийни проекти. Когато се строи Руски поток през Българи, без най-бедната част да може да черпи от този газ, когато се харчат 3 милиарда, се вижда тази корупционно мотивирана схема, каза Кирил Петков. Според него това са били разговорите и в Брюксел, и във Вашингтон. Затова в България имало най-силно прилагане на закона “Магнитски”, затова и там било името на Делян Пеевски. Това каза Кирил Петков.

Умело избягвате имената, за да не ставате за резил, контрира Станислав Атанасов от ДПС. От партията искат комисия за обстоятелствата около Южен, Турски, Български или Руски поток.

Кирил Петков говори всичко, но не признава, че говори лъжи. Пеевски е обжалвал по “Магнитски”, подписът на Петков стои под документите, че Пеевски няма нищо общо, но явно за Кирил Петков Конституцията и законите нямат значение, каза Карадайъ.

Кирил Петков прави неверни внушения за корупционни практики по проекта “Български поток”, каза Теменужка Петкова от ГЕРБ, но Никола Минчев и отне думата.

Десислава Атанасова обвини Никола Минчев, че не е парирал внушенията на Кирил Петков за корупционни схеми от страна на ГЕРБ за диверсификацията. Вратата е там и вие може да му я посочите, защото тази зала не предполага такова отношение, каза Атанасова.

Да се направи химико-технологичен анализ на всички присъстващи в залата поиска Халил Летифов, след като пък от “Възраждане” поискаха да се удължи времето за изслушване на Кирил Петков.

От ИТН поискаха информация за предстоящата визита на Петков в РС Македония и дали ще има съвместно заседание на двете правителства. Продължаваме диалога, но нищо конкретно няма да бъде подписано, каза Кирил Петков.

От ЕК разбират, че не можем да диверсифицираме петрол, защото нашата рафинерия е зависима от Русия. В постоянна връзка сме с “Лукойл”, уверяват ни, че имат план да не останем без гориво. Не искаме да влезем в този сценарий и правим всичко възможно да не влезем, отговори Кирил Петков как би се действало при евентуално налагане на петролно ембарго на Русия. Това отговори на “Възраждане” Кирил Петков, като бе призован обаче да не прави шоу.

Не знаем нито цени, нито доставчици. Така е и за газа, и за петрола, казаха от “Възраждане”.

След това блицконтролът бе прекратен и се премина към редовния парламентарен контрол.

Декларация прочетоха от ПП ГЕРБ за една година от началото на “Промяната” през реваншизма на Румен Радев.

Толкова неистини от оплаквачки ГЕРБ не съм чувал, каза Асен Василев в отговор на Десислава Атанасова. Сериозни фирми сега имали само фирмите, които са свикнали да получават пари от държавата.

Десислава Атанасова се обърна към Асен Василев като към министър-председател, защото не Кирил Петков управлявал правителството. Не съм сгрешила. Тя отново повтори факти от декларацията си. Зам.-председателят на парламента Мирослав Иванов обаче и отне думата и изключи микрофоните и.

Стана скандал и бе обявена почивка.

Заседанието бе възобновено в 12,09 часа.

Десеслава Атанасова каза, че думата и е отнета без какъвто и да е повод. Тя припомни наказанието на проф. Костадин Ангелов, който връчи на зам.-председателя таблетка валериан. Тя поиска Мирослав Иванов да отстъпи председателското място на Атанас Атанасов, който е един от шестимата заместници, за които няма място заедно на президиума. ПГ ГЕРБ търси съгласие за оставката на Мирослав Иванов.

Радомир Чолаков отбеляза, че Мирослав Иванов не е председател на парламента, въпреки че, както Асен Василев обича да сяда в стола на Кирил Петков, той обича да сяда в стола на Никола Минчев. Ако не си заемат всички местата, не го виждам това Народно събрание, каза Радомир Чолаков.

След това Десислава Атанасова отново цитира убийствени фактите от декларацията си. Не знаем кой ще доставя газа, на какви цени, кой е резервирал капацитет. Не се знаят цените за тока и газа за бизнеса за този месец, за юни, а и до края на годината. Просто си тръгнете. Отношението ми е в корелация и право пропорционално на отношението на българските граждани, каза Десислава Атанасова.

От ДПС също опонираха на данните, изнесени пък от вецепремиера Асен Василев.

От ПП също прочетоха декларация, в която пропагандираха властта на Кирил и Асен. Пари в хазната имало, защото не се краде.

Тома Биков каза, че управляващото мнозинство е в тотална дезориентация за тежката ситуация за в страната и призова останалите партии да направят така, че управляващите да се събудят от розовия си сън.

Има инфлация. Тя беше заредена през цените на енергийните източници в Европа. Упражнявате се в политически пиар от сутрин до вечер, вместо да сме обединени. Първо 4,1 милиарда вкарахме в тока, каза Кирил Петков. За януари, февруари и март няма реално увеличение на цените на тока за бизнеса, каза премиерът. Минималната заплата е качена от 650 на 710 лева, покачени са парите за безработица, детските градини са безплатни. природният газ за юни ще е с по-ниска цена от тази за април, щом влязат корабите. Освобождава се акцизът за природния газ. Разбирам защо Бойко Борисов казва, че не е време за избори, защото вие нямаше да се справите, каза Кирил Петков.

От ДПС опровергаха, като казаха, че за бизнеса са дадени 1,5 милиарда за ток. Останалите до 4,1 се губели, въпреки че Кирил Петков се кълнял, че е икономист от Харвард. Сега в българските семейства ухае на бедност каза Илхан Ибрямов.

Петков каза, че евакуацията на кораба “Царевна” е осъществена при първа възможност за безопасно извозване до дестинация, която да може да позволи кацането на наш транспортен самолет. Останалите моряци седят и чакат да видят кога корабът може да бъде насочен към българско пристанище. Носи им се храна. Могат да бъдат във всяко време, техен избор е, носи им се храна и вода. В постоянна връзка бил кабинетът и с кораба в Черноморск, но там имало мини и се очаквал син коридор.

Координирането на операциите е ставало през военното разузнаване, може да се получи, но при закрито заседание, от генерал Венев.

Така въпросите към Кирил Петков приключиха.

Асен Василев отговори колко е струвала операцията по евакуацията на моряците от “Царевна” – 25 000 щатски долара. За държавния авиационен оператор са похарчени парите. Той не знаел дали Лена Бориславова е имала отношение към посрещането.

“Чирен” се пълни от началото на май, каза Асен Василев. Повод за паника нямало.

Служителите в пощите да нямат притеснение за заплатите си през следващия месец, защото ситуацията с недоплатените им 30 процента нямало да се повтори. Това декларира министър Калина Константинова, вицепремиер. Плащането на пенсиите вървяло, макар и по хартиени ведомости. Тя дори цитира обективна причина за срива като катастрофа с инкасов автомобил. 600 компютъра трябвало да бъдат преинсталирани, но 400 от тях не ставали за рециклиране.

Поразилият пощите криптовирус според нея бил настроен така, че да не засяга Русия и симпатизиращите и държава. Така се стигало до заключението, че атаката е от руски хакери.

pik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password