Експерти се опасяват, че около 25 000 фирми ще бъдат засегнати от цената на газа

Други

Около 25 000 фирми ще бъдат засегнати от промяната на цената на газа – това опасение изрази пред NOVA Щерьо Ножаров от Българската стопанска камара. 

“Тези 14% са само за последното увеличение, те са много повече, спрямо цената на дългосрочния договор – около 25%”, обясни Ножаров. По думите му това увеличение ще затвори определени сектори и стоки, които са чувствителни за населението. 

“Това увеличение е доста високо за бизнеса. Има голяма неяснота и липса на предвидимост”, каза представителят на Българската стопанска камара.

Според него конфликтът в Украйна не е причина за поскъпването на горивата. “Войната само усложни проблема, тя не го породи. Още миналото лято започнаха проблемите с електроенергията заради погрешната либерализация на пазара в областта на доставката на тази услуга и заради нереформирана сектор”, коментира Ножаров и допълни, че този е проблем е можел да бъде предвиден. 

“Правителството можеше да резервира количество. Оказа се, че частни фирми са резервирали количества, а държавните структури – не”, заяви Ножаров. “Можеше да се тръгне към бърза диверсификацияс нашите партньори – Румъния и Гърция, които се оказаха добре обезпечени”, предложи той. 

За бизнеса, обаче, по-големият проблем били цените на електроенергията. “Очаква се поскъпване на всички чувствителни стоки”, прогнозира Ножаров. “Липсата на предвидимост кара бизнеса да сключва договори на високи цени за доставка. Това е по-големият фактор, който увеличава цените, а не толкова физическото нарастване на цените”, поясни той.

А исканията на бизнеса са мерките за подкрепа да продължат дотогава, докато е необходимо.

Представителят на Българската стопанска камара коментира и премахването на ДДС за енергийните стоки, каза каза, че това “не решава проблема, защото компонента на ДДС е около 1% от цената на енергийния продукт, което е нищо”.

dariknews.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password