Международен ден на семейството: Честваме най-големия подарък на живота

Култура

Сложете щастието пред споровете, прощавайте повече, стискайте си ръцете.

Всяка година на 15 май честваме Международния ден на семейството, обявен за такъв от ООН.

Този празник насочва вниманието към тема, свързана с вълшебната връзка между членовете на семейството (и между най-близките приятели).

Международен ден на семейството: Честваме най-големия подарък на животаТази година темата, подбрана за размишление и обсъждане, е – „потребността да популяризираме здравословния начин на живот и устойчивото бъдеще“.

Независимо от всичко, семейството представлява социален и личен кръг, в рамките на който се обучават децата и се споделят ценности, поведение и ролеви модели.

Популяризирането на здравословен начин на живот (който допринася и за едно по-устойчиво и екосъобразно бъдеще), е задължение на всеки един от нас – спрямо бъдещите поколения и състоянието на планетата.

В днешната статия ще отбележим този специален ден – Международният ден на семейството.

Международен ден на семейството, един дълг на сърцето

Съвместното живеене и съгласието по всеки въпрос не са най-важните неща, когато говорим за семейство. Ключово е да бъдем единни, независимо от възможните проблеми. Нека  се уважаваме един другиго, да ценим другия за това, което е – какво е постигнал и какво го определя.

Семейството, означава още-  да знаеш „как да създаваш истински връзки“. Това, както всички знаем, не е никак лесна задача.

Вярно е също така, че някои хора може да гледат на 15 май със скептицизъм. Навярно животът ги е разочаровал, а това ги е накарало да спрат да вярват в първичната връзка между човека и семейството.

Предлагаме да помислите върху следните теми:

Семейството не е въпрос само на кръвна връзка – то е и акт на лоялност

Възможно е да не сте в добри отношения с някои от членовете на своето семейство. Не се спирайте да вярвате в думата „семейство“.

  • То е мрежа от различни индивиди, обединени от привързаност, любов и уважение. Генетичната връзка не е от значение тук. Семейството е изградено от хора, които са близки един на друг.
  • Роднините са „дадени“ от родословното дърво, но отношенията, които поддържате с тях, се оформят от началната привързаност и емоционалното обогатяване, които носят щастие на всички.
  • Понякога баба или леля може да се превърне в истинска „майка“ или една майка да влезе пълноценно в ролята на баща, баба, леля или братовчедка…

Всеки случай е уникален и изключителен. Сърцето ще подскаже кои са истинските членове на семейството. Това означава, че сред тях може да има близки приятели. Защо не?!

Големи семейства, малки семейства

  • Семействата имат различна форма, цвят и размери, които само индивидуалните членове могат да разберат и да оценят.

Те могат да бъдат доста големи, включвайки близки и далечни роднини – братовчеди, лели, чичовци, баби и дядовци и т.н. Членовете им се срещат, събират се заедно… Налице е една поддържаща система, която омаловажава всяка дистанция, предлагайки комфорт и подкрепа на всеки един от тях.

  • Съществуват семейства, които се състоят от един родител. Той дарява на децата кураж и сили, дава им всичко, което може. Провокира техните усмивки, води разговори с тях, споделя мечтите и целите им.
голямо или малко семействоголямо или малко семейство

Семействата са съкровищници, които не бива да бъдат приемани за даденост

Важно е да помните: семейството архипелаг, формиран от малки острови. Всеки един от нас е със семейство – лели, чичовци и братовчеди…

По същия начин  формираме собствените семейства с партньорите, с приятелите, с братята и сестрите. И с децата, които един ден ще имаме.

  • Семействата са съкровищници, за които трябва да се грижим, независимо откъде идват.

Когато сме завладени от личен проект със съпруг или деца, може да пренебрегнем  родителите донякъде – тези защитници, които ни обичат толкова много, независимо дали ги посещаваме често, или – не.

  • Те са близки на сърцето, без съмнение, но любовта и привързаността изискват продължителна връзка от думи, емоции, радост и малко детайли от време на време.

Не ги пренебрегвайте. Посещавайте семейството, събирайте се отново и отново, споделяйте новите съюзи и правете същото за семейството на партньора или приятеля.

Всички тези преживявания и опит са полезни и се отразяват положително. Те спомагат за изграждането на социални връзки и нови отношения, които създават т.нар. когнитивен резерв.

семейството е съкровищницаДа живеем в настоящето е важно, за да можем да се грижим и да се наслаждаваме на собственото семейство.

Сложете щастието пред споровете, прощавайте повече, стискайте си ръцете. Приемете с отворени обятия темата на Международния ден на семейството. Популяризирайте здравословните навици и устойчивото бъдеще.

zdraveikrasota.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password