В САЩ стрелец уби 10 души с расистки мотив и излъчи атаката онлайн

Крими

Осемнайсетгодишен бял мъж уби 10 души и рани трима при стрелба в магазин за хранителни стоки в Бъфало, северната част на Ню Йорк, преди да се предаде след така наречения от властите “расово мотивиран насилствен екстремизъм”. Според ФБР основната версия, която се разследва, е компинация между расов екстремизъм и престъпление от омраза.

Според разследващите мъжът, въоръжен с автоматично оръжие. Атаката му бе излъчена в реално време в платформата Twitch, видеоуслуга “Амазон”. От 13 убити и ранени 11 са чернокожи, другите двама – бели.

Съдебните документи назовават заподозрения като Пейтън Джендрън от Конклин, град с около 5000 души в района на Южния Тиър в Ню Йорк, близо до границата с Пенсилвания. Смята се, че той е шофирал няколко часа, за да стигне до населената предимно с чернокожи част на града.

Той вече е обвинен в убийство от първа степен (най-тежкото престъпление, свързано с убийство в Съединените щати) и максималното му наказание може да бъде доживотен затвор без право на замяна. Джендрън ще трябва да остане в ареста и да се подложи на съдебномедицинска експертиза и ще се изправи пред съда отново на 19 май.

“Тежко въоръжен, като в армията”

 

Според представители на американските власти, цитирани от “Ройтерс”, младежът, учил в колежа “Бруум” в Ню Йорк според местните медии, бил на косъм да посегне на живота си, преди да бъде арестуван. Полицията обяснява, че той пред служители в магазина след убийствата бил с опряно във врата си оръжие, но бил накаран от тях да го свали и да го предаде.

Пазачът на Tops Friendly Markets е един от убитите, останалите девет са клиенти. Ранените трима са служители. “Магазинът беше пълен. Това са почивните дни. Като кошмар е”, казва, цитиран от Би Би Си, служител на обекта.

Мениджър в магазина разказва за местното издание Buffalo News, че чула до 70 изстрела, а след това видяла нападателя: с камуфлажните си дрехи изглеждал “като в армията”. Полицията обяснява, че той е бил тежко въоръжен.

“Този човек беше чисто зло”, казва, цитиран от “Ройтерс”, решифът на окръг Ери Джон Гарсия. “Това беше чисто расово мотивирано престъпление от омраза, извършено от човек извън общността ни.” Президентът Джо Байдън осъди стрелбата като “отвратителна за самата тъкан на нацията”. “Трябва да направим всичко по силите си, за да сложим край на подклаждания от омраза вътрешен тероризъм.”


Според губернатора на Ню Йорк Кати Хочул е обезпокоително, че убиецът е успял да предаде атаката в социалните мрежи. “Фактът, че това дори може да бъде публикувано на платформа, е абсолютно шокиращо. Тези издания трябва да бъдат по-бдителни при наблюдението на съдържанието в социалните медии.” Twitch настоява, че е премахнала излъчването на живо две минути след началото на стрелбата.

Това беше екзекуция във военен стил на хора, които просто са искали да си купят зеленчуци в кварталния магазин.


Кати Хочул,

губернатор на Ню Йорк

 

Онлайн се разпространява манифест от 180 страници за “Великата теория на заместването” – идеята, че белите хора се заменят от малцинствата в Съединените щати и други страни. Твърди се, че автор му е Джендрън.

Стрелбата срещу Бъфало следва модел на други расово мотивирани масови убийства през последните години, включително атака на синагогата в Питсбърг, при която 11 души бяха убити през октомври 2018 г. В Атланта през март 2021 г., при която бял мъж уби осем души в спа център, а мишена бяха азиатци. Съботната стрелба напомняше и атаката срещу джамия в Крайстчърч, Нова Зеландия, през 2019 г., когато убиецът предаваше убийствата на живо във “Фейсбук”.

dnevnik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password