Ето какво се разбраха Киро и Асен с работодателите и синдикатите

Политика

Министър-председателят Кирил Петков, вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов дават брифинг за медиите след срещата им с представители на работодателските организации и синдикатите.

Има ли постигнати договорки и ще се откажат ли от протеста на 18 май (сряда) работодателите и синдикатите?

“Цените, които са по-високи от април, ще бъдат компенсирани от държавата”, каза Петков и обяви, че са имали много конструктивен разговор с бизнеса, като ще се изплащат и компенсации за по-високите цени.

“Разбрахме се, че с бизнеса и профсъюзите ще работим за законопроект, който да даде дългосрочен механизъм за компенсации”, уточни премиерът.

Работодателите потвърдиха думите на премиера и обявиха, че са срещнали общите интереси на цялото общество. “Мерките, които правителството обеща да продължи за май и юни и дългосрочно решение от 1 юли натам, можем да успокоим всички предприемачи и работещи хора в България, можем да успокоим и всичи хора, които очакват цените да се качат нагоре”, казаха работодателите.

“Договорихме и среща с превозвачите. Търсим заедно решения, търсим заедно устойчивост на тези решения и разчитаме и в бъдеще да имаме ползотворен диалог, какъвто беше днес”, казаха още представителите на работодателските организации.

“Подът за компенсациите досега беше 185,89 лв. Сега се повишава на 200 лв. 80% от ръста над 200 лева се изплаща без таван като директна компенсация”, каза енергийният министър Александър Николов. Той увери, че цената за месец май няма да е по-висока от тази за април.

pik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password