Наводнение спаси украинско село от руска окупация

Други
Умишлено наводняване на малко село северно от Киев, което създаде изкуствено блато и потопи мазета и ниви, предотврати руска атака срещу столицата. Според жителите му си е струвало всички жертви.

Украинските сили отвориха язовир в началото на войната в Демидив, в резултат на което река Ирпин заля селото и хиляди декари наоколо. Оттогава насам този ход се оценява като мярка, която е попречила на руските войници и танкове да пробият украинските защитни линии.

“Разбира се, че беше добре”, казва Володимир Артемчук, 60-годишен жител на Демидив. “Какво щеше да се случи, ако руските сили бяха успели да преминат малката река и след това да продължат към Киев?”

“Повече от една трета от някои ниви са наводнени”, каза 39-годишният Олександър Рибалко.

Около два месеца по-късно хората в селото все още се справят с последиците от наводнението, като използват надуваеми лодки, за да се придвижват, и засаждат със зеленчуци сухите участъци, които са останали.

Руската инвазия, която продължава вече трети месец, отне живота на хиляди цивилни, накара милиони украинци да избягат и превърна градовете в руини.

 БГНЕС

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password