Правителството предлага да компенсира бизнеса за май с над 160 лв. за мегаватчас ток

Политика

Правителството е предложило компенсации на бизнеса за май заради високите цени на електроенергията – 85% от повишението на цената на тока над 225 лв., без таван. Това съобщиха от пресслужбата на правителството.

Съобщението беше разпратено до медиите, докато министър-председателят Кирил Петков, заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов се срещат с представители на работодателските организации и синдикатите за обсъждане схемата за компенсации на бизнеса за май, както и законодателни предложения, свързани със Закона за енергетиката.

По текущи данни от Българската народна банка (БНБ) това означава, че през май компенсацията за бизнеса ще надхвърли 160 лв. за мегаватчас, което е повече от изплащаните до момента от държавата, допълват от правителството.

По отношение на цените на природния газ от пресцентъра на кабинета посочват, че са подсигурили необходимите количества както за бизнеса, така и за обществения доставчик “Булгаргаз”. Цената, която беше постигната за май, е с 14.3% по-висока от април. С оглед на това правителството ще приложи пълния размер на компенсацията от април плюс 100% от повишението на цената през май. Така цената за гражданите и за бизнеса за май спрямо април ще е същата, както преди “Газпром” да спре доставките за България.

Правителството е предложило и дългосрочни мерки чрез законодателни промени, по-конкретно – автоматизиране на процеса на компенсиране на българския бизнес за високи цени на тока, за финансиране на Фонд “Сигурност на електроенергийната система”, откъдето да се изплащат “свръхпечалби” от дружествата под шапката на Българския енергиен холдинг (БЕХ), както и договори за разлика с потребители, които получават гарантирана доходност по текущи договори с държавата. По този начин бизнесът ще получава ежемесечно съответните суми, в случай че нестабилността на пазара продължи.

dnevnik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password