Валентина Маджарова: Със закриването на специализираната прокуратура ще се създаде правен хаос

Политика

Това, което е притеснително, е обстоятелството, че ще се създаде един правен хаос при закриване на Специализираната прокуратура. Това каза на брифинг пред журналисти ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

„Изключително манипулативна и невярна е информацията, че прокуратурата е бухалка. Мониторингът на българската държава е свален едва, след като започна да работи специализираната прокуратура“, заяви Маджарова.

„Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, излезе с нарочен свой акт, който акт е в интерес както на българското общество, така и на цялото европейско семейство. На 28 април се проведе онлайн среща на Постоянната конференция на прокурорите, които членуваме в тази организация. Основните акценти в него са няколко: Първо, колегите, всичките единодушно подкрепят както работата на специализираната прокуратура до момента, така и усилията, които са полагани от българската държава за постигане на резултати в тази насока. Вторият акцент в документа е, че всъщност абсолютно всички прокурори на държавите членки на тази Постоянна конференция са съобразили обстоятелството, че този с този закон, с който всъщност е закрито Специализираното правосъдие в България нарушава основни принципи на ЕС и се намира в противоречие с разпоредби на конвенцията на ООН за трансграничната престъпност и корупцията. Оттам следва и третия извод – че това закриване на специализираните органи в Република България, освен че води до създаване на една несигурност за делата, а и би довело до затрудняване и на тяхната работа в този сегмент“, обясни Маджарова.

ВИДЕО

trud.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password