Започва преместването на украински бежанци във ведомствени бази

Други

Държавната програма за предоставяне на хуманитарна помощ за хора с временна закрила след 31 май продължава в държавните, общински и ведомствени почивни бази. Това уверява вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова в специално видеообръщение към всички хора с временна закрила. От днес започна преместването на украински бежанци във ведомствени бази.

“Мили украинци, скъпи майки, избягали тук с децата си от ужаса на една брутална война, когато договорихме мярката с хотелиерите им обещахме, че вие ще останете при тях най-късно до 31 май. Но това по никакъв начин никога не е означавало, че ще останете на улицата”, казва Константинова.

Около 63 000 души се намират в момента в хотелите и другите места за настаняване и трябва да ги напуснат до 31 май, тъй като властите не планират удължаване на тази мярка за подпомагане на хората и частния бизнес. До края на тази седмица трябва да има яснота къде ще бъдат разпределени украинците, които в момента са настанени в хотели.

Екипът на Константинова е изпратил до областните администрации разпореждане общините да направят разчет на възможностите си за настаняване на големи групи от украински бежанци и да отговорят до края на работния ден в петък. Каква е ситуацията ще стане известно днес, но от местните управи в Кюстендилско например коментират в аванс, че нямат възможност да поемат много хора, съобщи БНР.

Според указанията се търсят зали, дори физкултурни салони, почивни бази за евентуално настаняване на групи от над 100 бежанци. С осигуряването на площ и пространство от 4 куб. метра за човек минимум.

В обръщението си към бежанците Константинова ги уверява, че тези дни ще бъде пусната дигитална платформа, която ще събира и обработва в реално време информация за техните специфични нужди, които да бъдат взети предвид при планирането на преместването им из страната. Част от въпросите, на които бежанците трябва да отговорят, са: Работите ли вече в района или имате предложение за работа от хотелиера, който ви е подслонил? Детето ви записано ли е на училище? Имате ли хронично заболяване?

Константинова заявява пред украинците, че не е задължително преместването им в държавни бази, временната закрила им дава възможност свободно да пребивават където искат в страната, да работят и да бъдат независими. “Но ако все още не сте успели да си намерите работа и нямате възможност да си наемете квартира, ние ще ви настаним в най-подходящата за вас ведомствена база из страната”, казва вицепремиерът.

dnevnik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password