Какви са исканията на протестиращите превозвачи?

Общество

Обединеният транспортен бранш излиза на протест в София и други градове в страната заради липсата на конкретни решения след 4-часовата среща във вторник вечерта с министър-председателя Кирил Петков и министри от кабинета. Въпреки, че диалогът между премиерът и транспортният бранш бе възстановен с добрата воля на двете страни, не бяха постигнати резултати и твърди ангажименти от страна на държавата по основните искания на транспортния бранш, които са и в полза на всички български граждани – намаляване цените на горивата, мораториум върху размера и обхвата на ТОЛ таксите, както и цялостно решение за осигуряване на необходимите средства за гарантиране на транспортната услуга на българските граждани.

Кабинетът не прие предложението на Обединеният транспортен бранш за временно отпадане на биодобавката на горивата, което щеше да намали цената за всички български граждани с 12 ст. на литър гориво, без това да е в ущърб на държавния бюджет. От правителството обясниха, че са водили разговори с Асоциацията на производителите на биодобавки, които са поели ангажимент пред тях за намаляване на цената с 3 ст./л. Но на срещата не е станало ясно как една асоциация може да бъде гарант за подобно намаление.

По отношение на искането за намаляване на акциза на горивата, което ще облекчи както бизнеса, така и гражданите, премиерът Кирил Петков пое ангажимент да настоява за това пред Съвета на Европейския съюз.

Заради забрана от страна на държавата, камионите и автобусите отново няма да бъдат допуснати до центъра на София. Затова в столицата от 8.30 часа има три алтернативни събирателни пункта – бул. “Ботевградско шосе”, “бул. “Цариградско шосе” и бул. “Царица Йоанна” преди тунела в кв. “Люлин”.

https://trud.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password