Масовият протест на превозвачите в цялата страна преминава с мощна подкрепа и силно присъствие на бранша

Горещо

Възобновеният диалог с властта в момента е на етап “само приказки”  

Днес превозвачи в цялата страна излязоха на Национален протест. Исканията остават непроменени: 

1. Премахване на биокомпонента в горивата за 6-месечен период. 

2. Намаление на акциза на горивата с 50% за период от 6 месеца.

3. Мораториум върху разширяването на обхвата и размера на ТОЛ таксата.

4. Спазване на европейския Регламент 1370 за автобусните превози. 

5. Оставка на Николай Събев.

Това са аргументирани икономически предложения, които ще облекчат цените, които всеки българин заплаща за гориво, транспорт и хранителни и други продукти в магазините. Мерките за биокомпонента и акциза могат да намалят цената на горивата с 0,45 лв. От разговорите, които вчера се проведоха с правителството резултатът към момента е “само приказки”. 

Въпреки обещанията за добър диалог, спазване на закона и получените разрешения протестът отново беше осуетен от органите на реда и по нечие нареждане. Хората, които трябваше да стигнат до центъра на София, бяха забавени, за да не се съберат в пълен брой пред Министерски съвет. 

Междуградските и междуселищните автобусни превози преустановиха дейност от 09:00 до 17:00 часа в почти цялата страна. Спрени са и градските и общински линии в Благоевград, София, Пазарджик, Варна, Бургас, Перник, Ямбол, Добрич, Пазарджик, Поморие, Дупница, Сапарева баня, Севлиево. 

Разрешителното за превозните средства на входа на София включваше затваряне на две активни ленти от пътното платно. В момента камионите и автобусите са ограничени само в една лента. Шествията, които също са разрешени и съгласувани, сутринта са спрени от органите на реда.

Благоевград – протестът продължава повече от 4 часа. Превозните средства правят шествие между кръговото на АМ Струма до Симитли и обратно. 

Пловдив – блокирани са основни пътни артерии в града. 

Плевен – шествие по околовръстния път и през центъра на града. 

Варна – от входа на града превозните средства са влезли до Катедралата и след това протестът е разпръснат от центъра на града. В момента са се насочили към Девня в района на пристанището. Получават се сигнали от шофьори за заплахи за издаване на актове.

Ямбол – протестът протича с шествие. 

Бургас – протестът протича с шествие.

Златица и Пирдоп – активен портест със шествие на превозните средства.

Превозни средства, които са тръгнали тази сутрин от Благоевград към София, са спрени.

Жерково – около 05:00 часа тази сутрин камионите са били разгонени от определеното място за паркиране, за да не се присъединят към протеста в София. 

Тази хронология на събития предопределя действията на Обединения транспортен бранш, който ще насрочи дата за следващ протест.

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password