Тотален разпад на държавата

Политика

Анализатори и социолози пред “Труд”: Историческо дъно на спад на доверие към правителството!

“Маркет линкс”: Политическата ситуация носи на хората тревога, разочарование, гняв, заплаха и страх

България е пред катастрофа, а 2022-а година ще се окаже годината на национална трагедия. Това заявиха пред “Труд” анализатори и социолози, потърсени за коментар по последните проучвания на “Маркет линкс” и “Тренд”. Данните на двете агенции показват категорично сриване на доверието към правителството и към “Продължаваме промяната”.

Само за няколко месеца от януари до края на април кабинетът “Петков” губи подкрепа от 36 до 15 процента. “Личният рейтинг на премиера върви надолу, както и на партията, както и на правителството. При президента отчитаме 5 до 7% по-нисък рейтинг – той вече е под 50% одобрение”, коментира пред “Труд” Добромир Живков от “Маркет линкс”.

“Има пореден спад на доверието към правителството – през април то е било 27%, а сега е 22%. Този спад на първо място се дължи в най-голяма степен на проблема на проблемите – високите цени. Той ерозира подкрепата към този кабинет непрекъснато”, заяви пред “Труд” и Димитър Ганев от “Тренд”.

Международни експерти коментираха пред “Труд”, че националният въпрос, който трябва да бъде преглътнат от българите, за да се стигне до демонтиране на правителството, касае вдигането на ветото към РС Македония за започване на преговори за членство за ЕС. Дипломати с многогодишен опит бяха категорични, че именно вътрешният кръг на “Продължаваме промяната”, както и Кирил Петков са поели ангажимент пред Брюксел и Вашингтон това да се случи: “Това е горещият картоф, който всички партии в парламента предпочитат да бъде при някой друг, в случая лицата без политическо бъдеще от “Промяната”. Точно след катастрофалните данни от проучването на “Маркет линкс” за историческия спад на доверие на българите към кабинета, от Брюксел дойде новината, че върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел е оказал натиск върху София в понеделник (16 май) да отмени ветото си върху Северна Македония за започване на преговори за присъединяване към ЕС. Борел е цитиран от електронното издание Euraktiv, че “липсата на решение играе в полза на Русия”. “Тази ситуация вреди не само на тях, но и на нас. Това струва твърде много на нас и на региона по отношение на доверието и политическата перспектива. Тази ситуация е подарък за Русия”, коментира Борел след обяд с министри от Западните Балкани в края на срещата на външните министри на ЕС, която беше фокусирана най-вече върху шестия пакет от санкции срещу Русия.

Инфлацията и покачването на цените на стоките, както и общата несигурност, провокирана от ситуацията в Украйна, силно влошават оценката на гражданите за цялостната ситуация, сочи анализът към проучването и на “Маркет линкс”. Казва се, че оценката за посоката на развитие на страната достига до исторически ниски нива. Според данните на проучването 71% от анкетираните определят финансовото си състояние като променящо се в негативна посока. Подобен висок процент е непознат през последните 10 години, в които имаше плавно и почти постоянно нарастване на покупателната способност. Емоциите, с които се свързва политическата ситуация, се изместват от позитивния спектър в посока на тревога, разочарование, гняв, заплаха и страх, пише още в анализа на “Маркет линкс”.

Базисните социално-психологически показатели за настроенията на гражданите сочат увеличаване на тревожността и страха от загуба на работа и загуба и понижаване на покупателната способност. На този фон се наблюдава продължаващ спад на доверието в основополагащите институции и политическата класа, като цяло, което от години е хроничен проблем за българската демокрация.

При електоралния въпрос виждаме няколко тенденции – спад на електоралната подкрепа към “Продължаваме промяната” – дължи се на проблема с високите цени и на слабите управленски резултати. Появата на нов политически субект – “Български възход”, взема част от тяхната подкрепа.

Рекордна инфлация за периода след финансовата криза през 2008 г.

Храните поскъпнаха с над 21% за година

Бензинът и дизелът са с 45% нагоре

Стефан Кючуков

Повишението на цените на храните е рекордно за последните близо 14 години.

Храните са поскъпнали с над 21% за година. А официалната годишна инфлация към края на април е 14,4%, обявиха от НСИ. Това е нов рекорд за последните близо 14 години. За последно инфлацията беше по-висока през 2008 г., когато световната финансова криза достигна България.

Поскъпването само през април е с 2,5%, което е рекордно покачване на цените в рамките на месец за последните близо 15 години. Вече два поредни месеца има сериозно покачване на цените, след като инфлацията за март беше 2,2%.

Високата инфлация реално топи спестяванията на хората и фирмите в банките. Заради нулевите и дори отрицателни лихви по средствата в банките в рамките на година хората реално са изгубили по 144 лв. на всеки 1000 лв. по сметките си. Ако човек има в банка 5000 лв., реално е изгубил една минимална заплата заради покачването на цените. Това е една от причините за ръста на сделките с имоти. С инвестиране на спестените пари в къщи и апартаменти хората се опитват да предпазят средствата си от инфлацията.

Основната причина за високата инфлация е поскъпването на тока и горивата и закъснението на правителството при определяне и отпускане на компенсации за бизнеса. В резултат започна лавинообразно покачване на цените от фирми дори в сфери, където не използват горива, а потреблението на ток е минимално.

От основните храни най-голямо е покачването на цените на маслото и олиото – с 43,6% за година. Зеленчуците са поскъпнали с 32,4%, а плодовете с 11,9%. Повишението на цената на хляба и зърнените храни е с 23,8%, а на млякото, млечните продукти и яйцата – с 21,2%. От нехранителните стоки най-голямо е поскъпването на газа – със 138%, и на бензина и дизела – с близо 45%.

https://trud.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password