Как се предава маймунската шарка

Фитнес и здраве

Все повече държави в Европа и Америка съобщават за случаи на маймунска шарка. Първите сигнали дойдоха от Великобритания.

Заболяването не е толкова опасно, колкото едрата шарка, казват здравните експерти на Острова. Заразяването става само при близък контакт с болен. Боледуването започва с грипоподобни симптоми, с подуване на лимфните възли, последвано от обрив по лицето и тялото.

Случаите във Великобритания първоначално са сред хора, пътували до Африка. Впоследствие обаче заразени се оказват и такива, които не са предприемали подобни пътешествия.

Шест от общо деветте случая на Острова се определят като бисексуални или хомосексуални мъже, а здравните власти са започнали проверки за това дали шарката може да се предава и по полов път.

Според официалните данни в Африка пък най-засегнати от заразата са децата. Предполага се, че това се дължи на недобра хигиена и недостатъчни медицински грижи. Заразата се разпространява и след ухапвания от гризачи или малки животни, но не се предава лесно сред хората.

„Маймунската шарка рядко се среща извън Африка. Когато това се случи, тя е пренесена в друга страна от международни пътници. До тази година са били докладвани много малко случаи по света. Ето, че сега имаме безпрецедентен брой заразени. Необичайното е, че те изглеждат доста разпределено географски. Все още не сме сигурни, доколко са свързани различните групи от случаи в Обединеното кралство, Португалия, Испания, дори един случай в САЩ”, заяви Джими Уитуорт – експерт по заразни болести в Лондон.

pik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password