Кризата в ЦСКА: веднъж стомна за вода, дваж стомна за вода…

Спорт

Здрава ли е все още стомната за вода на ЦСКА? Клубът минава през много тежък момент, като изглежда положението вече е “или-или”.

От няколко години ръководството на клуба подминаваше всички сигнали, изпращани от привържениците, че нещо не е наред. Собственикът Гриша Ганчев, който взима решенията, досега не желаеше да се вслуша в гласа на запалянковците, нито да се поучи от повтарящите се грешки, касаещи връзката с публиката и с идеологията на ЦСКА.

Сега вече стомната е на път да се счупи и Ганчев има вероятно последна възможност да извлече поуките от последните шест години.Защото организираните фенклубове хвърлиха ръкавицата към него и обявиха пълен бойкот. Сред останалите запалянковци има разделение в мненията, но едно е сигурно – Ганчев загуби голяма част от доверието и подкрепата, с които беше посрещнат на “Българска армия”.

Сега той трябва да действа много бързо, решително и категорично, ако иска да убеди привържениците, че нещо наистина ще се промени. А промяната в ЦСКА е наложителна и задължителна.

Големият залък “ЦСКА”

 

ЦСКА имаше година, в която беше на върха на вълната, но беше и под водата. Червените спечелиха Купата на България през май 2021 г., след това дойде крах срещу “Лудогорец” в мача за Суперкупата, Любослав Пенев беше сменен от Стойчо Младенов в поредната треньорска смяна, а след това отборът направи паметен обрат срещу “Виктория” (Пилзен) и влезе в групите на Лигата на конференциите.

Възходът и паденията на “Българска армия” продължиха – ЦСКА завърши 2021 г. с победа срещу “Лудогорец” и мечтаеше за титлата. Пролетта обаче донесе не само вяла, скучна и безрезултатна игра, но и сътресения след напускането на Младенов и най-вече след още по-неприемливото представяне на ЦСКА във финала за купата срещу “Левски”.

Там някъде организираните привърженици дадоха знак, че връхната точка на търпението им е достигната. Те посочиха ясно какви са проблемите и заявиха, че искат нов начин на управление на клуба, в който по думите им място за “аматьорщина” няма.

От години привържениците поставят въпроси пред Ганчев, но той не ги чува

© LAP.BG

От години привържениците поставят въпроси пред Ганчев, но той не ги чува

 

Сега топката е в ръцете на Ганчев. ЦСКА обяви, че собственикът ще отговаря на всякакви въпроси на привържениците и за часове бяха отправени стотици питания. Те лесно могат да бъдат обобщени в няколко по-общи въпроса – защо постоянно се сменят треньорите, защо в отбора почти няма български футболисти, които да дават сърцето си за ЦСКА, защо клубът няма професионална структура със специалисти на всеки пост и най-важното – защо няма отношение към привържениците.

Това, от което запалянковците се нуждаят, е ЦСКА да бъде носител на ценностите на ЦСКА и да се държи така, както приляга на ЦСКА. Сега е моментът и Ганчев да го изпълни.

Много пъти бизнесменът е показвал, че гледа на привържениците като на някакъв придатък към клуба. Нещо, което сякаш е по-скоро бреме. В момента, в който той евентуално промени виждането си, може да спечели.

Ганчев е казвал, че привържениците носят прекалено малко приходи за клуба. И е напълно прав. Привържениците на ЦСКА са силно взискателни, често необосновано мрънкащи, силно критични и нетърпеливи (дори и към българските футболисти, които толкова много искат да има в състава). И все пак те живеят с мисълта за отбора, както беше и във финала за купата – въпреки слабата форма и недоволството срещу начина на управление на клуба. През пролетта те се самоорганизираха и събраха над 400 хил. лева за две седмици само чрез дарения, за да подкрепят ръководството след загубените дела във ФИФА.

Може би най-важният урок за Ганчев от последните шест години е, че трябва да постави привържениците в центъра на уравнението. Направи ли го – останалото ще се подреди по-лесно. Клубът трябва да е във водещата позиция в общуването с тях, да задава тона и да управлява процесите. Ако бъде изградена ясна стратегия със стъпки и цели, основани на философията на ЦСКА, тогава ще има успех.

Това е, което успя да направи “Левски” и в момента бере плодовете – дълго време на запалянковците на “Георги Аспарухов” се гледаше като на обикновени дарители, за които клубът се сещаше, само когато трябваше да си осигури поредната спешно необходима сума. В момента, в който публиката на “Левски” беше поставена в центъра и всичко започна да се гради около нея и традициите на клуба, хората се върнаха на стадиона и започнаха да се забавляват и да подкрепят клуба.

Това е напълно осъществимо и в ЦСКА. Необходима е единствено промяна в разбиранията на Ганчев и подбиране на правилните хора. От години привържениците се оплакват шумно, че искат да си дадат парите на ЦСКА – за сезонни карти, за фланелки, за фенартикули – но клубът отказва да им ги вземе. Дали заради незнание или неразбиране. Понякога обясненията дори са абсурдни – сезонни карти не се издават, защото принтерът (единственият) не е на стадиона…

Това чупи целия модел в ЦСКА и вкарва клуба в опасна спирала. Вместо да изкарва по няколко милиона през привържениците си, ЦСКА се принуждава всяка година да продава голмайстора си, например. Това води до напрежение, обвинения в “играйкане”, а оттам и до постоянно увеличаване на разстоянието между клуба и публиката.

Тъкмо тази дупка е проблемът на ЦСКА. От една страна, привържениците искат да бъдат ценени и да виждат ЦСКА такъв, какъвто го познават – със стил, дух, желание и борба, с българско ядро и корени, с ясни цели и атакуващ футбол. И с отношение към най-ценния актив – публиката (през пролетта имаше няколко попадения, с които хората бяха докоснати, но засега те остават по-скоро епизодични прояви, отколкото плод на целенасочена стратегия – видеото отдолу).

ВИДЕО

От друга страна, Ганчев вероятно иска признателност и разбиране за това, че за тези шест години клубът беше принуден да плати извънредни разходи, каквито никой друг клуб няма – 8 млн. лева за активите и емблемата на фалиралото дружество “ПФК ЦСКА АД” (5 милиона от които отидоха за НАП), признати 3.5 млн. лева подобрения в базата в Панчарево, 3.1 млн. лева за наеми за базите за последните четири години и сега няколко милиона за бивши футболисти по дела във ФИФА. Разходи, които поставят ЦСКА в неизгодна позиция. Сега Ганчев твърди, че има желание и осигурени средства да строи и стадион.

Така истината се оказва някъде по средата. Тя обаче едва ли се вижда, защото двете страни са се отдалечили твърде много. И все пак – топката е в полето на Ганчев, защото клубът и ръководството му са тези, които трябва да загърбят егото, да направят промяната и да започнат да работят с привържениците. Ако го направят бързо и се вслушат в гласа им – резултатът няма да закъснее и стомната може да остане здрава.

dnvnik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password