След тока Русия спря да доставя и газ на Финландия

Други

Руската държавна компания “Газпром” прекрати в събота сутринта доставките на природен газ във Финландия, след като Хелзинки отказа да плати за синьото гориво в рубли.

“Газпром експорт” поиска “неприятелските” европейски държави да плащат в руска валута заради санкциите, наложени от тях на Москва заради войната в Украйна.

Ходът на “Газпром” съвпада с подаването на молба за членство в НАТОна съседната на Русия Финландия, пише Ройтерс.

“Вносът на газ през входната точка на Иматра е спрян”, съобщи финландският газов оператор Gasgrid Finland.

Финландският държавен търговец на едро на газ Gasum предупреди в петък, че е получил писмо от “Газпром” за предстоящото спиране на подаването на газ. То идва две седмици, след като Русия прекъсна износа на ток за Финландия.

“От днес, през предстоящия летен сезон, Gasum ще доставя природен газ на своите клиенти от други източници през газопровода Balticconnector, който свързва Финландия с газовата мрежа на Естония.

По-голямата част от газа, използван във Финландия, идва от Русия, но газът представлява само около 5% от годишното енергийно потребление. Газовият оператор Gasgrid Finland заяви, че ще може да задоволи нуждите, като системата е подготвена, както търговски, така и физически да се справи с последстваията от прекъсването на руските доставки.

В петък властите съобщиха, че са наели и кораб за съхранение и регазификация от базираната в САЩ Excelerate Energy, като използването на втечнен газ чрез него ще започне през четвъртото тримесечие на 2022 година.

Корабът превръща преохладен, втечнен природен газ (LNG), който пристига на кораби, в обикновен газ.

Повечето европейски договори за доставки са деноминирани в евро или долари и Москва вече спря газа за България и Полша миналия месец, след като те отказаха да спазват новите условия за плащане. Европейската комисия предупреди 22-те държави, които имат договори с “Газпром”, че плащане в рубли би било нарушение на санкциите срещу Русия и ги посъветва да правят преводите си в евро или долари, според условята на договорите им.

dnevnik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password