Кирил Петков ще се срещне с Димитър Ковачевски по време на посещение във Ватикана и Рим

Политика

Премиерът Кирил Петков заминава в неделя следобед (22 май) за Ватикана и Рим за традиционно по повод 24 май посещение. Той и водената от него българска делегация ще бъдат на аудиенция при главата на Римокатолическата църква Негово Светейшество папа Франциск. Петков ще има среща и с италианския премиер Марио Драги.

А в неделя със съобщението за пътуването, пресслужбата на Министерски съвет потвърди това, което не беше официално до последно – Петков ще се срещне и с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски, който също е на визита. Това ще стане след посещението в базиликата “Санта Мария Маджоре” в понеделник (23 май).

Това пътуване на премиера е белязано именно от спора между България и Северна Македония за ветото срещу начало на преговорите за присъединяване към Европейския съюз (ЕС). По непотвърдена информация преди време е било обсъждано именно по време на посещенията в Рим двамата премиери да обявят напредък или постижение, с което може да бъде вдигнато ветото.

През последната седмица обаче се разбра, че такъв няма как да бъде достигнат тези дни и въпреки дипломатическите усилия и на други европейски държави и САЩ – някои от които бяха в България в последните дни – решението зависи от преодоляване на вътрешнополитически проблеми и в двете страни.

Ситуацията в София е сложна, защото в управляващата коалиция няма разбирателство по темата, а двама от партньорите – “Има такъв народ” и БСП са на твърди позиции за условията. В петък вечер (20 май), “Капитал” съобщи че сутринта в парламентарната група на партията на Слави Трифонов е обсъждано напускане на управляващото мнозинство през идната седмица, ако Петков предприеме някакви стъпки за вдигане на ветото.

Премиерът пък е вкаран в обяснителен режим през последните седмици, че нищо няма да бъде договаряно, потвърждавано и подписвано без да е ясно публично и без санкция на парламента.

В петък, вероятно в отговор на новото напрежение в коалицията, Петков направи специално видеоизявление по темата и поиска президентът да свика Консултативен съвет за национална сигурност(КСНС) за преговорите със Северна Македония. Министър-председателят подчерта, че решение за ветото можело да вземе “единствено Народното събрание”, макар на практика такова да не е необходимо, а да е в правомощията на кабинета. Но това е начин да се потърси по-широко съгласие, мандат за действия от парламента и решението (каквото и да е то) да е с гласовете на депутатите (такъв подход беше използван и при решението за военна помощ за Украйна).

Досега няма официална реакция от президента Румен Радев за свикването на съвет, идеята беше подкрепена от БСП и “Демократична България”, а вицепрезидентът Илияна Йотова коментира в събота критично искането на Петков и изявлението му.

В Европа темата за отключването на преговорите за разширяване в момента се поставя засилено, защото съюзът е във фаза на приключване на френското председателство: зачестяват срещите, увеличават се призивите за решаване на спора, както беше в рамките на последната година и половина при германското, португалското и словенското председателство на Европейския съюз.

Аудиенция при папата

В делегацията в Рим, водена от премиера Кирил Петков, участват министърът на финансите Асен Василев, министърът на външните работи Теодора Генчовска, вицепремиерът Калина Константинова, министърът на образованието акад. Николай Денков, посланикът на България във Ватикана Богдан Паташев, председателят на Българската академия на науиките акад. Юлиан Ревалски, писателят Георги Господинов и висши духовници.

Според програмата на премиера на 23 май му предстои аудиенция във Ватикана при папа Франциск, след което ще се поклони на гроба на папа Йоан Павел II в базиликата “Св. Петър”. След това Петков ще се срещне с италианския премиер Марио Драги.

Преди посещението при папа Франциск делегацията ще участва в литургия в базиликата “Сан Клементе”, където са мощите на Свети Константин-Кирил Философ.

Програмата на премиера на 22 май предвижда поднасяне на венец на бюст-паметника на Капитан Петко войвода в Рим, който беше открит през 2004 г. от тогавашния министър на външните работи Соломон Паси до този на Джузепе Гарибалди на хълма Джаниколо.

Борисов и Заев, Петков и Ковачески

За пръв път България и Северна Македония почетоха заедно светите братя през 2018 г., когато в Рим отидоха като премиери Бойко Борисов и Зоран Заев. Миналата година президентът Румен Радев пътува до Рим съвместно с колегата си от Северна Македония Стево Пендаровски, но тази година двете делегации ще са отделни, но Кирил Петков и колегата му Димитър Ковачевски ще се срещнат в Рим.

През 2022 г. изказванията на Румен Радев са в посока, че “натискът към България за съгласие за започване на преговори на Северна Македония с Европейския съюз е огромен”. Неотдавна (в началото на февруари) Румен Радев критикува Петков, че посещението му в Северна Македония е било прибързано, след като няколко дни преди това (на 20 януари) държавният глава беше казал, че всяка стъпка, която води до задълбочаване на отношенията между двете страни, трябва да бъде подкрепяна.

Каквото и да се случи в Рим, премиерът Кирил Петков няма да промени намеренията си решението на България за Северна Македония да бъде взето от парламента. Министър-председателят поиска от президента да свика (трети) Консултативен съвет за национална сигурност заради Северна Македония. На него се очаква Министерството на външните работи (начело е Теодора Генчовска от “Има такъв народ”) да обсъди доклад за състоянието на преговорите.

dnevnik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password