Ангел Джамбазки за гласеното предателство от Киро: Премиерът ще продължи да търси начин да заобиколи позицията на България за Северна Македония

Избор на редактора

Предполагам, че министър-председателят ще продължи да търси начини да заобиколи българската позиция и по този начин да позволи на РСМ да започне преговори с ЕС.

Това заяви съпредседателят на ВМРО Ангел Джамбазки пред БНТ и обоснова предположението си с доводи.

“Всички индикации говорят за това. В последните седмици натискът стана осезаем, видяхте, че дойде комисар Вархеи, който каза, че са се разбрали буквално до няколко дни България да си промени позицията. Щеше да е добре да посети Скопие и да се увери как се спазват човешките права на македонските граждани с българско национално самосъзнание там”, заяви Джамбазки.

“Свикване на КСНС какво ви говори – тези хора си мислят да направят предложение в Народното събрание, с което да отместят нашето несъгласие – нека Македония да започне преговори, пък някога в бъдеще, ако те не вършат работа, ние ще ги спрем. След това се надяват на падащ кворум и ситуационно мнозинство. Позицията на президента е правилната – тя е тази, която защитава и всеки един български родолюбец”, смята Джамбазки.

Според него твърдението, че Северна Македония трябва да започне преговори с ЕС заради войната в Украйна, е абсурдно.

“Македония е част от НАТО и тя е защитена. Ако някой тръгне да я напада, всички трябва да я защитят. Македонизмът по същество е изграден да бъде антибългарски. Българският интерес изисква да бъдат защитени българските история, произход, памет и култура, македонските граждани с българско самосъзнание и достойнството ни като нация. Не ме интересуват нито американското, нито руското посолство”, подчерта Джамбазки.

Той сподели също така, че няма проблем Северна Македония да започне преговори когато и да е ден, стига предната вечер да Народното й събрание да е промени конституцията си. “Спират говора на омразата, показват ни поправените учебници. Те не са направили нищо нарочно, а искат западняци да натиснат България. Ние бяхме тези, които спряха това”, уточни Джамбазки.

Той добави, че ВМРО не са допуснали отстъпление по Договора за добросъседство, докато са били в управлението.

Според съпредседателя на ВМРО това не е просто спор между България и Северна Македония, а спор между ЕС и страна-кандидат за член. “Има нещо, наречено “критерии от Копенхаген”, те са условията, на които трябва да отговаря една държава, за да бъде кандидат за член. Едно от нейните условия е да няма никакви отворени въпроси на ниво национални общности. Е, в Македония очевидно има такова нещо”, каза той.

pik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password