Кирил Петков: Италия изпраща над 800 души в България като част от батальона на НАТО

Политика

Българският министър-председател Кирил Петков говори пред медиите за кратко след срещата с италианския му колега Марио Драги в Рим. 

“Имаме абсолютна подкрепа от Марио Драги и от правителството му. А това, че Италия изпраща над 800 човека в България като част от батальона на НАТО, е много добър знак за тяхната подкрепа”, каза Петков.

 

Петков и Драги
БГНЕС

 

Той посочи, че е обсъдена и важната, и актуална за всички тема за газа. “Говорихме и за “Газпром” – убедихме се, че не може всяка европейска страна да се справя самостоятелно, трябва да имаме обща позиция. Защото има възможност Русия и “Газпром” да дават различни условия на различни страни”, каза Петков.

По думите му на някои от страните е казано, че плащането в евро е достатъчно и не е нужно превалутиране, въпреки че въпросните страни имали открити сметки и в рубли.

„Трябва да си отворим договорите и да разгледаме условията. Явно Русия е готова да направи компромиси за големите пазари. Но тази игра на големи и малки трябва да приключи”, категоричен бе той и допълни: “Докато не се обединим всички заедно, има опасността “Газпром” да си играе с различни условия. На едните страни да се дават един тип, на другите – друг тип. Но съвсем скоро ще имаме обща позиция”.

Марио Драги е поздравил България за твърдата позиция относно плащането на руския газ. “Той много ни поздрави за това, че сме били абсолютни лидерине сме се огънали и че ще работим заедно, за да увеличим потенциалните доставките от Азербайджан и от другите страни, които могат да влязат по същата тръба”, допълни премиерът Петков.

„Обединихме се и около това, че трябва да увеличим мандата на Европейската прокуратура, така че да се включва и пране на пари между различните държави. Това ще премахне потенциални престъпления като вилата в Испания и други, където парите се изнасят примерно от България и отиват в други страни-членки. Ако Европейската прокуратура има ясен мандат и върху този тип парични потоци, този тип престъпления ще бъдат хванати много по-бързо”, посочи още Кирил Петков.

https://dariknews.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password