Премиерът Петков след среща с македонския му колега: Очакваме провокации

Политика

Най-важното за правителствата на България и РС Македония в този момент е да има конструктивен диалог и да не се поддават на провокации от различни групи, които се опитват да нагнетят напрежение, това заяви в Рим премиерът Кирил Петков след среща с македонския му колега Димитър Ковачевски и външните министри на двете страни.

“Само през конструктивен диалог ще можем да продължим в посоката на добросъседство, която и двете правителства искат”, каза Петков.

Той отново подчерта необходимостта от свикване на Консултативен съвет за националната сигурност при президента, за да бъде обсъдено всичко, направено дотук от двете правителства.

„Това е форматът, когато ни трябва национално съгласие. Коалиционен съвет е много важен формат и аз ще го свикам, за да говорим с коалиционните партньори, но на нас ни трябва по-широк консенсус. За това трябва и опозицията да бъде информирана. Този въпрос е много важен, за да бъде ограничен само до една група партии“, коментира Петков.

 

МС, пресцентър

 

Министър-председателят отново посочи, че бъдещо решение по темата за европейската интеграция на югозападната ни съседка ще бъде взето единствено със санкцията на българския парламент.

“Не сме се обвързвали с никакви срокове. Единственото, което се обвързахме, е да държим добрия тон, външните министерства да продължават да работят. Обещахме си конструктивният тон да бъде запазен. Очакваме следващите седмици и месеци различни групи, които не искат добросъседство между нашите страни, да се опитват да правят провокации. Всякакви слухове се чуват – еднолични и едностранни решения… Такива неща вкарват напрежение на база невярна информация. Трябва да работим с вярна информация. Последният мандат за каквото и да е било решение за РС Македония е на парламента”, посочи министър-председателят.

“За мен най-важно е всички българи да чувстват, че по тази тема българското правителство изисква и се надява на широка обществена подкрепа” каза още премиерът Петков.

На срещата между Кирил Петков и Димитър Ковачевски присъстваха още министърът на външните работи на България Теодора Генчовска и на Северна Македония Буяр Османи. Делегации на двете страни бяха по-рано днес на отделни аудиенции при главата на Римокатолическата църква папа Франциск по повод 24 май.

https://dariknews.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password