Външният ни министър беше приета на аудиенция от папа Франциск

Политика

Министърът на външните работи Теодора Генчовска, заедно с официалната българска делегация, водена от министър-председателя Кирил Петков, беше приета на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск.

В Рим първият ни дипломат участва в честванията по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

 

Теодора Генчовска Рим папа Франциск
МВнР, пресцентър

 

Българската делегация присъства на Божествена света литургия в базиликата „Сан Клементе“, където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на славянски език след благославянето на азбуката и книгите от римския епископ папа Адриан II. Литургията беше отслужена от Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний. В базиликата „Сан Клементе“ министър Генчовска отдаде почит пред мощите и гроба на Свети Кирил.

 

Теодора Генчовска Рим папа Франциск
МВнР, пресцентър

 

Първият ни дипломат посети и базиликата “Свети Петър” във Ватикана, където беше поднесен венец пред олтара на Св. папа Йоан Павел Втори. Българската делегация положи венец пред паметника на Иван Вазов и паметника на св. св. Кирил и Методий, разположен в двора на българското посолство в италианската столица.

В рамките на визитата бяха проведени срещи с министър-председателя Марио Драги в Министерския съвет на Италия, както и с българската общност в страната.

 

Теодора Генчовска Рим папа Франциск

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password