С порно и секс играчки се забавлявал шефът на НКВД

История

Тайно хоби

Ягода пилеел държавни пари за своите пикантни приключения 

В именията му са открити много луксозни и антични вещи

На 28 март 1937 г. е арестуван бившият народен комисар на държавна сигурност Генрих Ягода. Претърсванията в апартамента, в дачата и в кабинетите на опозорения народен комисар продължават повече от седмица. Както се оказва, слуховете за лукса и неговата поквара не са напразни.

Около 30 хиляди рубли в брой, 15 кожени шуби, три дузини палта, повече от 70 чифта обувки и стотици предмети както от мъжко, така и от дамско облекло, почти 30 килима (включително от кожи на редки животни), колекция от музикални плочи (около 400 бр.), 9 фотоапарата, повече от 30 малки оръжия, дузина и половина хладни оръжия, над хиляда копия антични съдове, дузина и половина часовници (включително златни), повече от 1200 бутилки колекционерски стари вина, 11 000 чужди цигари.

Огромна колекция

В апартамента на Ягода е намерена огромна колекция от порнографски изображения (почти четири хиляди копия) с филмов проектор, няколкостотин лули за пушене от слонова кост (също с изображения с порнографски характер) и гумен пенис.

Прави впечатление, че Ягода е любител на пикантните забавления. Огромен брой дамски чорапи и дрехи пораждат слухове, че той е фен на обличането в дамски одежди. Най-вероятно обаче вещите са на съпругата му, някои от тях може би са предназначени за подаръци на други жени или любовници. Във всеки случай няма убедителни доказателства Ягода да се е разхождал в дамски дрехи.

Що се отнася до гледането на порнография и огромната колекция от порно снимки, през 30-те години на миналия век е разрешено да се съхраняват такива „артефакти“, но е забранено да се разпространяват.

Днес съществува мит за изключителното целомъдрие на онази епоха. Всъщност това не е вярно. В средата на 30-те години наистина има фундаментална промяна към консерватизъм, но през предишните 15 години СССР преживява нещо като сексуална революция. Така че голотата в онези дни не изненадва никого. Следователите по делото Ягода не му задават нито един въпрос за богатата му колекция. Пикантни филми, както и секс играчки и дори презервативи (намерена е цяла кутия) са му донесени от чужбина от подчинени, защото това не се произвежда в СССР през 30-те години.

Има версия, че вибраторът изобщо не принадлежи на Ягода, а е съхраняван в един от складовете на НКВД. Тъй като в описа на претърсването няма разбивка по местонахождение, е посочено само иззетото, но не и откъде. В този случай не е съвсем ясно защо такава секс играчка е необходима на отдела и то толкова много, че да я внасят от чужбина. Най-вероятно този артикул наистина е донесен по искане на народния комисар от неговите подчинени и е използван от него за интимно забавление.

Щедър към приятели

По време на ръководството на Ягода неговите приятели, роднини и любовници получават щедри подаръци. Офицер от НКВД Цилински при разпит казва, че капризите на Ягода и неговите приближени са финансирани от бюджета на отдела. Средните годишни разходи са около 4 милиона рубли. Средната заплата в СССР през 1936 г. е около 200 рубли на месец. Парите са изразходвани за поддръжка на дачи и апартаменти на Ягода, за храна и заплати на слугите на народния комисар.

Многобройните му роднини също са на държавна издръжка. Много от приятелите му получават дачи, имения, хранителни дажби и пълна издръжка. Всичко това се случва с пари от бюджета на СССР.

Избягалият чекист Агабеков в книгата си го описва  по следния начин: „Ягода е заобиколен, макар и от посредствена, но предана публика, която за неговите дарения и подкрепа е готова да направи каквото поиска. Един от тях е секретарят му Шанин – криминално лице с явно садистични наклонности. Той често устройва оргии на Ягода с вино и жени, на които Ягода е голям почитател. Момичета за тези вечери се набират от комсомолската среда“.

Последната му, но всепоглъщаща страст е Тимоша – Надежда Пешкова, съпруга на сина на писателя Горки Максим Пешков. Нейният съпруг умира от неизвестна болест. По-късно именно Ягода е обвинен, че нарежда на лекарите да „излекуват“ съпруга й заради страстната му любов към Надежда Пешкова. Тимоша е особено облагодетелствана от Народния комисар на държавната сигурност. Той й купува луксозна дача в елитната Жуковка, която струва 135 хиляди рубли. Киршон, който е настанен в килия до Ягода, съобщава: „Говорейки за Тимоша, Ягода веднъж спомена, че са й преведени 15 000 долара“.

Някога всемогъщият народен комисар на Държавна сигурност изпада в немилост не заради истинските си грехове, а заради измислените. Въпреки че следователите по неговия случай разполагат с много информация за финансови злоупотреби, те не се интересуват от нея. Обвинението за финансови престъпления дори не е повдигнато на Ягода.

Политбюро на ЦК на КПСС добре знае за неговия луксозен живот. Докато Ягода е полезен на поста си, му е позволено да прави всичко. Но щом е намерен по-ценен кандидат Николай Ежов, който да го замести, Ягода е безмилостно изхвърлен. Той е обвинен в убийството на Киров, Менжински, Горки и сина му, в опит да отрови Ежов, както и в работа за чуждестранни разузнавателни служби и контрареволюционен заговор.

trud.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password