Депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев: Горивата би трябвало да са 2 лева за литър

Политика

Не е ясно къде отиват 1-1,50 лв. от всеки продаден литър бензин и дизел.

Бензинът и дизелът поскъпват след срещи на Асен Василев с Лукойл

През 2012 г. петролът беше по-скъп

Руският петрол, който ползва рафинерията на Лукойл в Бургас, е евтин и цените на горивата по бензиностанциите би трябвало да са 2 лв. за литър. Не е ясно къде отиват 1-1,50 лева от всеки литър продадено гориво. Това заяви по БНР Делян Добрев, депутат от ГЕРБ-СДС и бивш министър на енергетиката.

След войната в Украйна уралският петрол, който България внася, е поевтинял и цената му е 78 долара за барел. При тази цена бензинът и дизелът трябваше да бъдат около 2 лв. за литър, защо ги продават по 3,50 лв., къде отиват тези 1-1,50 лв., каза Делян Добрев. “Според мен тази разлика от 1-1,50 лв. отива в офшорки, отива за комисионни, отива навсякъде другаде, където не можем да го докажем, но знаем откъде излиза – излиза от джоба на всеки българин”, заяви той.

“Не знам министърът на енергетиката да е направил нещо по този въпрос през последните шест месеца, а горивата скочиха – бензинът с 36%, дизелът с 37%. Но в същото време знаем за няколко срещи на вицепремиера Асен Василев и Лукойл и оттогава започнаха да скачат цените на бензина и дизела”, каза Делян Добрев. След тези срещи Асен Василев ходи в Европейската комисия и лобира за Лукойл, лобира Лукойл да купува руски нефт. “Това бих го разбрал, ако по бензиностанциите горивото беше 2,20 лв., тогава ще кажем той защитава националния интерес, искаме горивото да е евтино и затова ще има изключение от санкциите. Само че ние от една страна купуваме евтин руски нефт, а плащаме все едно че купуваме скъп Брент”, допълни той.

На година в България консумираме 3,5 млрд. литра горива. Това на ден са около 10 млн. литра, които зареждаме на бензиностанциите. По 1 лев на литър, който не знаем къде отива, са 10 млн. лв. на ден, които отиват някъде и всички ние ги плащаме, каза Делян Добрев. Тези пари излизат от джоба на всеки българин дали пряко от това, че зареждаме автомобилите си на бензиностанции или през стоките, които заради скъпия транспорт, стават още по-скъпи.

През последните 7-8 години горивата бяха между 1,50 лв. и 2,50 лв. за литър, тоест тогава нямахме такива изкривявания на пазара, а сега нещо се случва, каза Делян Добрев. “За какво са си говорили Асен Василев и Лукойл на тези срещи? Как сякаш минаха тайно тези срещи и не разбрахме какво се е случило”, допълни той.

В Унгария, която купува същия руски, уралски нефт, горивата по бензиностанциите са 2,20 лв. “Ние купуваме същия уралски нефт и плащаме 3,40-3,50 лв., 3,20 лв. ако обикаляш много, за да намериш по-евтина бензиностанция. Това е действителността в България, и тя ощетява българина с 10 млн. лв. на ден, с 300 млн. лв. на месец”, каза Делян Добрев.

През 2012 г. цените на петрола Брент и уралския петрол бяха почти еднакви. Тогава петролът Брент беше 125 долара за барел, а най-високата цена на бензина, която беше достигната, беше 2,73 лв. за литър, припомни Делян Добрев. При по-скъп петрол и при еднакви налози бензинът тогава е бил по-евтин, отколкото сега, при положение, че използваме евтин уралски петрол по 78 долара за барел.

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password