Премиерът се похвали, че кабинетът подпомагал бизнеса, опровергаха го – фирми масово фалират

Избор на редактора

Инфлацията в България е една от най-високите в ЕС

Планът за възстановяване беше забавен

Премиерът Кирил Петков изговори куп лъжи и полуистини от трибуната в Народното събрания в опит да запази поста си. Той заяви, че в шестте си месеца на власт кабинетът е управлявал в несъпоставима с всички свои предшественици обстановка. Наистина ситуацията е сложна, но е несравнима с началото на пандемията през 2020 г. когато редица заводи спряха дейността си, границите бяха затворени, а много хора не излизаха от домовете си, коментираха икономисти.

Петков заяви, че цените на енергоизточниците са причина за привнесената в страната инфлация. Истината обаче е доста по-различна, опонираха му от опозицията. Инфлацията в България към края на май е 15,6% и е близо два пъти по-висока от средното ниво за страните от ЕС, което е 8,8%. Вицепремиерът Асен Василев няколко пъти е казвал, че по-високата инфлация у нас се дължи на това, че потреблението на домакинствата у нас е различно – хората дават по-голям дял от разходите си за храна, която е поскъпнала повече от останалите стоки. Ако обаче вземем хармонизирания индекс на потребителските цени, който измерва инфлацията според средната потребителска кошница на страните от ЕС, пак се оказва, че инфлацията у нас е една от най-високите. До края на май инфлацията в България, измерена по този начин, е 13,4% и отново е значително по-висока от средната за ЕС, показват данните на Евростат. Това показва, че инфлацията се дължи и на много вътрешни за страната фактори.

Петков отчете, че правителството е успяло да осигури помощ за гражданите и бизнеса. Това е най-голямата му лъжа. Още докато Петков беше служебен министър правителството промени мярката 60/40, така че рязко беше намален броят на фирмите, които могат да получат подкрепа в кризата. След това редовното правителство на Кирил Петков закъсня с даването на компенсации на бизнеса заради високите цени на тока и това стана основната причина за покачването на цените на стоките и услугите. Компенсации в недостатъчен размер бяха дадени чак след като бизнесът заплаши с национален протест. След това удължаването на тези компенсации ставаше след дълги преговори и заплахи от протести, което не дава възможност на бизнеса да планира дейността си и фирмите бяха принудени да вдигат цените.

Правителството на Кирил Петков не направи нищо на Българската независима енергийна борса да бъдат пуснати търгове за дългосрочни договори за доставка на електроенергия от АЕЦ и НЕК – за срок от 6 или 12 месеца, нещо за което бизнесът настоява от месеци. Всичко това води до покачване на цените. Оказа се, че българските електроцентрали произвеждат евтин ток, който се изнася, а българските фирми купуват скъп ток, което чрез цените прехвърлят на гражданите.
По отношение на спекулата и безконтролното вдигане на цените от търговци членове на правителството говориха много, но реално също нищо не беше направено.

Кирил Петков заяви, че правителството е удържало бюджетния дефицит до 4,1% от БВП. Това обаче е доста повече от критерия от Маастрихт за влизане в еврозоната – дефицитът да е до 3% от БВП. Редица икономисти още при приемането на бюджета за 2022 г. обясняваха, че такъв голям дефицит само ще спомогне за покачване на инфлацията. Правителството на Кирил Петков не се вслуша в тези коментари и резултатът вече е налице – инфлацията стигна 15,6%. Това е най-високото ниво след хиперинфлацията през 1997 г., след Жан Виденовата зима. Твърде високата инфлация поставя под риск и влизането ни в еврозоната, защото не изпълняваме критериите от Маастрихт за членство.

Премиерът Петков заяви, че за няколко месеца европейските средства са били отпушени и е пуснат Планът за възстановяване и устойчивост на стойност 13 млрд. евро, при това без изискване на затваряне на въглищните централи. Това също е голяма лъжа. Планът за възстановяване беше пуснат с няколко месеца закъснение, след като няколко пъти беше връщан за редакция. Това забави получаването на средствата от Плана и поставя под риск изпълнението на редица включени в него проекти. Освен това в Плана за възстановяване е записано, че до 2038 г. трябва да спре работата на въглищните електроцентрали. С Плана за възстановяване правителството на Кирил Петков е поело и ангажимент цените на тока за бита също да се определят на пазарен принцип, което ще доведе до рязкото им покачване. В Плана е записано, че това ще стане на две стъпки – от 2023 г. и 2025 г.

Гроздан Караджов, министър на регионалното развитие в оставка: Двойният стандарт сложи прът в коалицията

Чух да се говорят лъжи от министър-председателя. Понеже аз две седмици слушам само лъжи по мой адрес си нося папка с документи, заяви Гроздан Караджов от трибуната на НС.

Чух да се говорят лъжи от министър-председателя. Понеже аз две седмици слушам само лъжи по мой адрес си нося папка с документи. По въпроса за възмутителните обществени поръчки, как си е говорил с г-н Трифонов за някакви проценти и как, видите ли, той премиерът искал 100% тежест за най-ниската цена и да няма никаква манипулация. Прекрасна идея и аз ви предложих да го въведем със закон и да се въведе във всички агенции. Ще излъжете ли пред народните представители, които са ни избрали?”. Това заяви министърът на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов по повод твърдения на Кирил Петков за разговори за проценти със Слави Трифонов.

Караджов запита защо тази прекрасна идея за най-ниска цена при обществените поръчки не е въведена във всички министерства, Агенция Митници, НАП. Министърът оповести част от направената от него проверка за пуснати обществени поръчки от различни ведомства и агенции, които се управляват от ПП. Той подчерта, че при повечето от тях цената има дори по-малка тежест от качествената оценка. Така например в МВР за обществена поръчка за оборудване, оценката е 50 на 50. “Значи моите служители да не могат да предложат 60 на 40 оценка, но вашите от промяната да може. Малко е като Хитлер и Гьобелс, някой принизява хората”, заяви Караджов.

“В МОСВ пък има поръчка за картиране на местообитания за 800 млн. лева при съотношение на качеството 70 към 30 за цена. В образователното министерство за надграждане на електронна система, софтуер от същата марка и го оценявате на 60%, а цената на 40 на сто.

Агенция Митници – има 5 поръчки, при което качество варира 60% при 40% за цена или други 70% на 30%. НАП – има една невероятна поръчка за предоставяне на услуги за 7 милиона лева при съотношение 50% на 50%. Как предварително мерите качеството на ксерокопирни услуги, как знаете фирмите как предварително ще ксерокопират? А за пътищата не може да се прецени?”, запита още Караджов.

Министърът в оставка от ИТН заяви, че двойният стандарт е този, който е сложил прът в колелото на коалицията.

“Във вашия кабинет говорихме по тези въпроси и ми казахте: Виж искаш ли да ти кажа защо ние искаме да има проверки от НС за плащанията по тези проекти. Не е, защото не ти вярваме, ние не вярваме че ти ще откраднеш пари, но не искам, ако падне кабинетът, онзи в отсрещната сграда (президентът б. р.) да се разплаща с фирмите. Ето това е истината за вашия прословут контрол и борба с корупцията в МРРБ. Ето това е истината за вашия театър за тази комисия. Защо, защото ви е страх от служебен кабинет ли? Мен не ме е страх от никой ревизор, лист по лист да проверява”, заяви Караджов.

В цялата страна

МВР брои протестиращите, пита ги „за“ или „против“ правителството са

МВР разпратило разпореждания до своите служители по места, в който те биват инструктирани да контролират потока на протестиращи, които пътуват към столицата. В указанията имало изискване към информацията да бъде описано и в кой от протестите ще участват гражданите – “за” или “против” кабинета, стана ясно вчера покрай събирането на хора около сградата на парламента.

“Уважаеми колеги, На всеки два часа в групата и по ел. поща в ГДНП да се подава информация от ОДМВР за организирани пътувания на граждани, които ще участват в протестите днес и в следващите дни. Информацията да съдържа данни за брой пътуващи и МПС (вид и рег. номер), както участие “ЗА” или “ПРОТИВ” правителството.”, гласи разпореждането, разпространено от медии. От МВР не коментираха депешата.

Както “Труд” писа, вътрешното министерство започна акция в цялата страна в издирване на провокатори, които призовават във фейсбук за безредици, нахлуване в парламента и саморазправа с депутати, които подкрепят внесения от ГЕРБ вот на недоверие срещу правителството “Петков”. Операцията стартира, след като “Труд” предупреди по-рано, че властта е с план да компрометира вота на недоверие с агресивни протести, при които може да се стигне до кървави изстъпления. Очакваше се вчера МВР да съобщи резултати от акцията, но това не се случи до редакционното приключване на броя.

Асен Василев в Народното събрание: Да го д*хат бедните

Реплика на вицепремиера и финансов министър Асен Василев от парламентарната трибуна предизвика скандал сред депутатите по време на дебата вчера.

“Това, което чувам, са популистки лозунги и икономическа философия, която, ако мога с едно изречение да обобщя е, да “да го ду*хат бедните”, извинявам се за грубия език, но това е икономическата философия, която Вие проповядвате. Да не вдигаме пенсиите, защото щяла да се вдигне инфлацията”, изрази се цветущо Василев в отговор на изказвания от опозицията. От там последва бурно неодобрение в залата на НС.

Любен Дилов – син, ГЕРБ: Терминологията на Василев беше изцяло в еротичното

“Терминологията на Василев беше изцяло в еротичното, убеден съм, че той не знае кой е Мел Брукс и откъде е тази фраза, тоест това, което каза, значи го мисли”, заяви депутатът от ГЕРБ Любен Дилов – син в коментар на думите на Асен Василев от парламентарната трибуна в рамките на дебата по вота на недоверие.

По думите му изказването е било изключително неуместно, не е било отговор по същество на упреците, че създават опасност от бюджетен дефицит и че няма бюджетна рамка. Отделна тема е според Дилов дали тези мерки на кабинета не са “гасене на пожар с бензин”.

“Този министър не може да сметне 6 месеца напред, а ние искаме 3 години. Проблемът е, че мерките не са персонифицирани. Повтаряхме да се даде подкрепа на бизнеса. Мога да се обзаложа, че ако този бюджет бъде приет във вида, в който е и ако кабинетът остане, до края на годината ще имаме над 40% инфлация”, подчерта депутатът от ГЕРБ.

“Ако бях политически хитрец, щях да кажа, че е по-добре кабинетът да остане, за да си сърба кашите”, коментира още той. Дилов заяви, че съвестта на още шестимата депутати би могла “да се събуди още по-бързо, ако им се даде да гласуват не с депутатски, а с дебитни карти”.

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС: ПП върви към пълен позор

ПП се превърна в пълен провал. На път е да стане пълен позор. Вотът на недоверие към правителството е нормален политически ход при този политически резултат. Вотът на недоверие е легитимна форма в демокрацията.

Не знам защо хора, които погрешно тръгнаха да съставят коалиция, търсят да обвиняват опозицията, когато са си загубили мнозинството. Правителството може да е на шест месеца, на премиерът и вицепремиерът са от една година във властта и носят цялата отговорност за последните 12 месеца.

Ако ПП миналата година тръгна с голямата лъжа, но тя не се разбираше на момента, сега ПП се превърна в пълен провал и е на път да стане пълен позор, заключи той.

Йордан Цонев, ДПС: „Секс, лъжи и видео“ виждаме от кабинета вече 6 месеца

През 1989 г. имаше един прекрасен филм, който беше номиниран дори за палмата на фестивала в Кан – “Секс, лъжи и видео”. Това е което виждаме от този кабинет вече 6 месеца. С добавката, че видеото ще продължим да го гледаме, обещавам ви. Аз нямам основание нито да симпатизирам на г-н Караджов, защото сме били политически опоненти, нито да смятам, че лъже, защото досега не ни е лъгал. Аз лично не съм видял да има публично твърдение за негово изявление, че е лъжа. Това, което той каза, ние го виждаме от шест месеца. Някой не иска да носи своята отговорност.

trud.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password