Външната комисия в парламента отложи заседанието за Северна Македония след скандали между управляващи и опозиция (ВИДЕО)

Политика

Депутатите от външната комисия отложиха днешното заседание, на което изслушват министъра на външните работи Теодора Генчовска за тайните ангажименти, поемани от Кирил Петков пред еврокомисаря по разширяването Оливер Верхай, документите за които тя внесе в Народното събрание още в петък.

На днешното заседание трябваше да се вземе решение и за позицията на България относно френското предложение за падане на ветото върху Северна Македония.

До отлагането се стигна след скандали между управляващи и опозиция. От ГЕРБ поискаха премиерът Кирил Петков да присъства на заседанието и да запознае депутатите с френското предложение. Подкрепиха ги ДПС и “Има такъв народ”. С гласовете на трите партии и с отсъствието на “Възраждане” от комисията предложението им беше прието.

Отлагането на заседанието нажежи страстите. Кристиан Вигенин обвини Тошко Йорданов, че ИТН гласува заседно с ГЕРБ и ДПС, а Атанас Михнев от “Продължаваме промяната” добави че това е национално предателство.

След края на заседаднието Христо Иванов каза, че Франция е протегнала ръка към България и по-добро от това предложение няма да получим. Съпредседателят на Демократична България попита дали ГЕРБ наистина иска да се приеме това предложение или искат безотговорно да го протакват с процедурни хватки. “Притесняваме се, че виждаме имитация на подкрепа”, каза още той.

Иванов призова да се чуе какво казва македонската опозиция, която казва, че това предложение цели българизация на населението.

До вчера заседанието на външната комисия не бе обявено. Това стана в късния следобед по време на дебатите за вота на недоверие към правителството на Кирил Петков.

Утре той отпътува за Брюксел на срещата на върха на страните членки на ЕС и на лидерите на държавите от Западните Балкани, на която ще се разглежда и въпроса за вдигането на българското вето върху преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.

pik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password