БЕЗСРАМИЕ: Асен Василев си изми ръцете с ГЕРБ за загубените пари от Плана за възстановяване

Политика

От финансовото министерство обясниха, че са напълно съгласни с твърдението на Борисов, че се “губят милиарди от некадърност и от безотговорност”

“Правителството на Бойко Борисов през февруари 2021 г. е подкрепило и гласувало в ЕС задължение за намаление на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) като част от правната рамка на Механизма за възстановяване и устойчивост”. Това съобщиха от Министерство на финансите. Причината за това изявление е изнесената информация преди дни, че Европейската комисия ще отпусне с над 1,6 млрд. лв. по-малко по Плана за възстановяване.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини правителството на Кирил Петков и служебния кабинет на Стефан Янев, че са “провалили Плана за възстановяване”, както и за получаването на по-малкото безвъзмездните средства – 578 млн. евро.

От МФ обясниха, че са напълно съгласни с твърдението на Борисов, че се “губят милиарди от некадърност и от безотговорност”.

“В подписаната от правителството на г-н Борисов правна рамка е залегнало решението 30% от общото безвъзмездно финансиране да бъде преизчислено на базата на реално отчетения икономически растеж през 2021 г. Данните за този растеж са финализирани към юни 2022 г., на базата на което е направено намалението за страната ни, защото България има по-добри икономически показатели от средните за ЕС”, добавят от МФ.

Те уточняват, че промяната в средствата от Плана за възстановяване е в резултат на по-добър от очаквания икономически растеж за 2021 г.

“Българската икономика надвиши очаквания към февруари 2021 г. растеж, докато други европейски икономики се представиха под очакванията и на базата на приетата в началото на 2021 г. правна рамка към тях бяха пренасочени средства между държавите членки”, категорични са от МФ.

От финансовото министерство подчертават, че преизчислението засяга всички държави членки едновременно и не се отнася само до България.

“На 22 държави членки грантовото финансиране по механизма е намалено, като на седем държави е намалено с по-големи суми от българското. С около 2 млрд. евро са намалени средствата на Румъния и на Франция. Само пет държави имат увеличения. Изпълнението на българския План за възстановяване е в ход и към момента съответства на договорените срокове. Преизчисляването не налага на този етап промени в него”, съобщават от МФ.Финансовото министерство обяснява, че правителството в последните три месеца поставя активно на европейско ниво въпроса за компенсиране намалението на грантовите средства и търси възможности за компенсиране с друго европейско финансиране, включително по линия на ново финансиране за държавите, търпящи енергийни последици от войната в Украйна.

pik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password