Папата се надява да посети Москва и Киев в търсене на мира

Общество
Папа Франциск иска да отиде в Москва и Киев, за да се опита да сложи край на войната на Русия срещу Украйна.

В интервю за Ройтерс понтификът заяви, че е бил осъществен контакт между държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин и руския външен министър Сергей Лавров за евентуално пътуване до Москва. “Разменихме си съобщения по този въпрос, защото си помислих, че ако руският президент ми даде малък прозорец, за да служа на каузата на мира”, бих отишъл в Москва, за да разговарям с Путин, каза папата. “Възможно е, след като се върна от Канада [в края на юли], да успея да отида в Украйна”, добави той.

“Първото нещо е да отида в Русия, за да се опитам да помогна по някакъв начин, но бих искал да отида и в двете столици”. Той не уточни дали Москва или Киев са дали официално съгласие за папско посещение.

Франциск неведнъж е критикувал руската инвазия в Украйна, но е правил и някои противоречиви изказвания и е отказвал да осъди Путин по име. В средата на юни той заяви в интервю за италианско йезуитско списание, че войната в Украйна “може би по някакъв начин е била или провокирана, или не е била предотвратена”.

Преди това той също така е казвал, че се интересува от това да отиде в Русия заради войната в Украйна, но не и в Киев. По време на интервю за в. “Кориере дела сера” през май той заяви: “Засега няма да ходя в Киев – първо трябва да отида в Москва, първо трябва да се срещна с Путин”.

В интервюто за Ройтерс папата също така отрече слуховете, че скоро ще подаде оставка, както и съобщенията, че има рак.

 БГНЕС

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password