Бездействието на Бойко Рашков, Тенчо Тенев и Надежда Йорданова или как България продължава да убива собствените си граждани

Избор на редактора

България продължава да убива собствените си граждани.

Две млади жени загубиха живота си по нелеп, престъпен и жесток начин. Виновникът – някогашен неуспешен футболист, днес – обикновена комплексирана мутра, нашарил не само тялото, но и лицето си, за да предизвиква респект. Шофьор-рецидивист, който обаче необезпокоявано гази пешеходци, минава на червено, шофира със зверски превишена скорост. Но, понеже е много „страшен“, бяга от местопроизшествието.

Държавата, гузно и закъсняло започва да се събужда, за да почисти голямото централно софийско кръстовище, на което снощи в 23.08 ч. две жени изгубиха най-ценното – живота си. Отговорни за поредното убийство на пътя обаче са много повече от поредния самозабравил се джигит и гузните им съвести няма как да бъдат почистени.

Началникът на софийския КАТ – Тенчо Тенев, от рано сутринта обяснява подробности за шофьора, но не обяснява как така по софийските улици се шофира с фалшиви регистрационни номера, след като си и с цели 50 нарушения. Няма и да обясни, защото отговорът на въпроса как е възможно това е в самия факт, че Тенев е начело на КАТ-София.Висшият служител на МВР е обект на наказателно разследване, нищо, че през определени медии опитва да внуши, че задържането му било незаконно. Дори и арестът му да е отменен от съда, това не оневинява автоматично началника на КАТ по конкретното разследване, което продължава.

По-големият проблем е, че Тенев дължи поста си не на професионализъм, а на приятелството си с провалилия се вътрешен министър Бойко Рашков. Парадоксално е, но броени часове преди тежкия инцидент Рашков самодоволно се хвалеше за работата си като вътрешен министър на вчерашния празник на МВР. Защото ако бяхме нормална европейска демокрация, днес и Тенчо Тенев, и Бойко Рашков щяха да са подали оставките си, по морални причини и заради провал.

Защото Тенчо Тенев и Бойко Рашков се занимават с всичко друго, но не и с това Пътна полиция и МВР да изпълняват ролята си по превенция. Наскоро стана ясно, че Тенев дебнел прокурорските автомобили, за да им пише фишове за превишена скорост. Но за автоджигитите, които посред нощ тероризират софиянци от десетилетия, Тенев очевидно е сляп. Трябва да си глух и сляп, за да не чуваш и виждаш какво се случва по софийските булеварди след 22.00 часа. Околовръстното шосе нощем става писта за надрусани и пияни комплексари, яхнали джипове, мотори и спортни двувратки. Само че пътните полицаи ги няма, само те не виждат. Е, ясно, довечера ще са на всеки ъгъл, но, както хората са казали – след дъжд качулка.

Надежда Йорданова, тази лъчезарна женица с вид на продавачка на мекици в кварталната баничарница, утре пак ще ни обяснява колко важно е „изчегъртването“ на главния прокурор. Бившата секретарка на друг провалил се като правосъден министър – Христо Иванов, обаче и дума няма да обели – какво направи като министър, за да изработи законодателство, което да санкционира убийците по пътищата. Нищо! Няма и да направи, нищо, че същият този Иван Гешев, на когото й е поръчано да „вземе главата“, за две години два пъти иска промяна на Наказателния кодекс, който да позволи на държавата да отнема мощните лимузини, спортни болиди и грамадни джипове на друсани и пияни шофьори. Помните ли, че точно такъв шофьор уби Милен Цветков? Тогава Гешев предложи за първи път – караш надрусан с марихуана, амфетамин или кока, изпил бутилка водка, освен другите наказания, които често се оказват условни, прокурорите да могат да искат от съда – да ти конфискува моторното превозно средство. Логично и работещо!

Дали мутрата Георги Семерджиев щеше да кара като безумец, ако има риск да бъде хванат надрусан и да се раздели с мощния си джип?Не трябва да си специалист по пътна безопасност, за да знаеш, че най-тежките нарушения по пътищата се извършват именно от хора, които карат скъпи и мощни автомобили. Татуираният по муцуната джигит можеше да го спре единствено заплахата, че може да остане без мощния си джип, нищо друго.

Да, но предложенията на прокуратурата са игнорирани за пореден път, а понеже Иван Гешев препоръчал на прокурорите да търсят начини, според сега действащото законодателство, да искат от съда да конфискува колите на употребяващи наркотици и алкохол шофьори, правосъдната министърка му иска оставката. Абсурд!

Свидетелство за пълния провал на МВР дойде преди броени минути, когато се оказа, че задържането на убиеца от миналата нощ, станало едва след като следователи възложили на полицията да го издирват на места, на които се предполагало, че се укрива. По закон, не следствието, а полицията е тази, която трябва да издирва укриващи се престъпници. Само, че това няма да бъде признато от самовлюбения Рашков, който превърна МВР в политически репресивен орган за разправа с опонентите на отиващата си власт.

Заради това не е пресилено да се каже, че не друг, а България убива собствените си граждани!

pik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password