Провалиха с процедурни хватки обсъждането на отмяната за задължителното машинно гласуване

Политика

Депутатите от “Продължаваме промяната”, ДБ, “Има такъв народ” и “Възраждане” провалиха с процедурни хватки вероятно последната възможност парламентът да обсъди отмяната на задължителното машинно гласуване и връщане на избора дали да се гласува с машини или с бюлетини.

Четирите парламентарни групи отказаха да удължат работното време на днешното пленарно заседание и да разглеждат точката в дневния ред за промени в Изборния кодекс. След като близо два месеца предложенията на ГЕРБ и БСП за връщане на хартиената бюлетина не се вкарват за разглеждане в Комисията по конституционни и правни въпроси по едноличното решение на председателя от ПП Милен Матеев, се наложи опозицията да внесе въпросните промени директно в зала.

Според правилника на Народното събрание всяка първа сряда на месеца се разглеждат законопроекти, внесени от опозицията. За тази сряда предложението на ГЕРБ беше да се разгледат двата проекта за промени в Изборния кодекс. Вместо това да се случи обаче, депутатите от сутринта влязоха в измислени караници, а почти целият работен ден премина в четене на доклади за дейността на омбудсмана на Република България. В края на заседанието от БСП и ГЕРБ предложиха удължаване до гласуване на предложените от опозицията законопроекти. С общо 118 гласа “против” и “въздържал се” обаче депутатите на ПП, ДБ, ИТН и “Възраждане” отхвърлиха идеята за удължаване на работното време.

Така законопроектите за промени в Изборния кодекс няма да се разглеждат в пленарна зала. Или поне не до началото на месец август, когато в първата сряда опозицията отново ще може да ги внесе. Дотогава обаче или парламентът ще бъде разпуснат от президента заради невъзможност да се избере ново правителство, или ще излезе в отпуск.

Другият вариант предложенията да стигнат до зала е да минат първо през комисия, което очевидно нарочно не се допуска от хората на “Продължаваме промяната”. Така с процедурни хватки всъщност се отнема правото на българите да избират как да гласуват.

Миналия четвъртък членове на Инициативния комитет “Консервативно-патриотично движение” внесоха в деловодството на Народното събрание над 110 000 подписа на български граждани срещу задължителния машинен вот.

Представители на комитета разговаряха с Десислава Атанасова и Цвета Караянчева от ГЕРБ, с председателя на ПГ на “Има такъв народ” Тошко Йорданов, както и с председателя на ДПС Мустафа КАрадайъ.

От инициативния комитет потърсиха за среща представители на “Продължаваме промяната”, но от партията на Кирил Петков и Асен Василев отказаха. Депутатите на “Демократична България” също отказаха диалог. При опита на Инициативния комитет да се срещне с БСП, в стаята на социалистите нямаше нито един депутат.

От комитета обявиха, че ако не се гласуват промените в Изборния кодекс, те ще преминат към събиране на подписка за организиране на национален референдум.

trud.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password