Пламен Димитров, КНСБ: До края на годината заплатите и в частния, и в държавния сектор трябва да бъдат увеличени с 20%, за да догоним инфлацията

Общество

Смятаме, че инфлацията ще стигне 20%. Минималната заплата трябва да е 800 лв. Без актуализация на бюджета няма как да се справим. Това каза в ефира на бТВ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Това правителство трябва да подготви Бюджет 2023.  Частният сектор увеличи заплатите с 12% вече. До края на годината трябва да се достигне до 20-процентово увеличение на заплатите и в частния, и в държавния сектор, за да може да се догони инфлацията“, уточни Димитров.

По думите му дървата са скочили със 70% за година.

„Експертите препоръчват да се върнем към „Газпром“ до края на договора ни. Очевидно е, че проблемът с доставките на газ е централен към момента и това е едно от ключовите приоритети на служебния кабинет. Вече някои предприятия започват да спират заради природния газ“, допълни Димитров.

Според него увеличението, което „Булгаргаз“ предлага от 60% за август вероятно ще се утвърди от КЕВР.

По думите му компенсаторните механизми трябва да се разгледат до края на годината. „Системата за енергийните помощи не е гарантирана до края на годината. Държавните дружества при тези цени на енергията генерират печалби около 450 милиона лева на месец. Плащанията към небитовите потребители е към 650 милиона лева, имаме около 250 милиона лева, които липсват“, каза Димитров.

https://trud.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password