Шефът на КЕВР Иван Иванов разби от критики управлението на Кирил Петков! Каза какво да се прави за газа

Други

Връщането ми начело на КЕВР се дължи на недостатъчната юридическа компетентност на предишните управляващи – да променят Закона за енергетиката, докато има висяща процедура за избор на нов ръководител на КЕВР. Върнах се с чувство да изпълня дълг и да нося отговорност – това заяви новият-стар председател на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

За Иванов проблемите с енергетиката идват на първо място заради неуспеха на руския президент Владимир Путин и армията му да се справят с Украйна. Отделно той посочи пред БНТ, че приетият мораториум върху цените на тока в началото на годината също е повлиял негативно, а и “Булгаргаз” не е реагирал навреме да намери алтернатива на руските доставки от газ.

Иванов изрично подчерта, че КЕВР не определя цената на газа, а само я утвърждава. Но той каза и, че заради чудовищните поскъпвания КЕВР следва да реагира за регулирания пазар – топлофикациите да получават синьо гориво на принципа на минималния разход т.е. най-ниска възможна цена. Какво е крайно необходимо за природния газ за България – три мерки, според Иванов.

На първо място, още от март е трябвало “Булгаргаз” да търси възможност за дългосрочен договор за доставка на газ. Засега единственият такъв е този с Азербайджан (за 25 години), но той е за 1/3 от потреблението ни. Втората мярка е пускането на интерконектора с Гърция. Ако той тръгне, още през октомври ще се почувства поевтиняване, смята председателят на КЕВР. Третата мярка – да бъде завършен терминалът за регазификация в Александруполис, където България има 20%. Така няма да има “оправдание”, че няма къде да разтоварваме втечнен газ, защото няма свободни слотове, уточни Иванов. Газ има в достатъчен обем, но проблемът е с инфраструктурата т.е. къде ще се разтоварва, подчерта Иванов.

Сега прекупуваме от други, които са закупили и слотове, и капацитет за пренос, защото не са били осигурени, каза той. И уточни – сега ще има среща с новия енергиен министър, защото за ноември-декември няма резервирани слотове за разтоварване на танкери и трябва да се намери решение на проблема в следващите 10 дни. Припомняме, че правителството на Кирил Петков договори принципно доставка на 7 танкера втечнен газ, като 3 са „сигурни”, ако бъде осигурено къде да бъдат разтоварени. Първият ще бъде разтоварен в Гърция – за месец октомври, но за ноември и декември засега няма договореност. Ще се търси решение за дълговете на “Топлофикация София”, увери Иванов, като поиска директно държавна помощ – защото доставчиците на газ като Азербайджан искат предварително плащане. И предупреди, че ако тя спре, може да има сериозни последствия за ел. системата, защото много хора ще се отопляват на ток.

Как “Булгаргаз” натрупа 500 млн. лв. загуба за няколко месеца, попита още Иванов. Неговото обяснение е, че до това се е стигнало заради покупката на газ от търговци-посредници, след като компанията не е направила нищо, за да си осигури дългосрочен договор. Може да се окаже, че “Булгаргаз” е купил руски газ, но по-скъпо – с около 20%, като това ще стане ясно след документална проверка, каза Иванов.

Председателят на КЕВР увери и, че няма да има шоково поскъпване на тока за домакинствата, но за бизнеса извън държавната помощ Иванов всъщност не вижда друга силна мярка, но и предупреди, че заради нея бизнесът не е стимулиран да търси други решения. За финал Иванов подчерта, че няма желание да се бори за нов мандат начело на КЕВР и не иска да остава на поста повече от необходимото за процедура за избор на нов председател.

pik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password