Гълъб Донев остро срещу Харвардите: Кабинетът “Петков” ни остави тежко наследство

Политика

Профилът на това служебно правителство вероятно клони към “военен щаб”. Но ние нямаме намерение да въвеждаме военно положение. Това заяви пред БНТ служебният премиер Гълъб Донев, отговаряйки шеговито на въпроса докъде може да стигне този кабинет в справянето си с кризите, наследени от управлението на Четворната коалиция.

Донев отказа да коментира назначението на зам.-министрите, тъй като те са с политическо назначение, както и смените в ръководства на агенции или други държавни учреждения. Относно смяната на шефа на НАП той отбеляза, че мотивите са “изключително чисти и изрядни, а фактите говорят за това защо са направени тези смени”.

“Това, което заварваме, не говори добре. Ние сме от три дни в Министерски съвет, а нас ни обвиняват за неща, които не са свършени от предходния кабинет, за което те са имали 7 месеца време”, заяви още той.

“Всичко, което е в застой и не е придвижвано 7 месеца, ние ще опитаме да го направим за два месеца, за да не оставяме подобно наследство на следващото правителство”, допълни Донев.

Запитан ще се подновят ли преговорите с “Газпром”, той отговори: “Октомври, ноември, декември ние нямаме сигурни доставки на газ. Това, което се говори за интерконектора с Гърция, че ще е готов до края на август, ние ще положим абсолютно всички усилия той да бъде въведен в експлоатация, тъй като той ни гарантира доставките на азербайджански газ”. “Ние ще опитаме да осигурим достатъчно количество газ за бизнеса, отоплителния сезон и битовите потребители”, допълни той.

“Дори и тези 7 танкера, за които се говори, ние няма да имаме сигурни доставки до газопреносната мрежа на България. Това не означава, че няма да преговаряме с доставчиците на втечнен газ за България, но ще разширим този кръг”, коментира служебният премиер.

Той отново посочи, че служебният кабинет е отворен и ще търси доставките на газ за България от сигурни източници, на достъпна цена, предвидими доставки.

Гълъб Донев заяви още, че за 7-те месеца управление на кабинета “Петков” нищо не е направено за присъединяването ни към ОИСР.

Относно компенсациите за бизнеса заради високите цени на електроенергията, той заяви: “Това е заложено в актуализацията на бюджета. След септември месец такива средства не са предвидени. Това е изключително тежко за тях, защото те остават без налични средства за реконструкция, модернизация, необходимите оборотни средства за закупуването на суровини. Ще опитаме да подтикнем всички големи енергийни консуматори да направят енергоспестяващи инструменти, за да снижим още повече потреблението на електрическа енергия”.

пик.бг

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password