Нинова нареди водачите на листи за изборите и се разграничи от тримата министри на БСП в служебното правителство

Политика

Тръгваме в пълна мобилизация на изборите. Одобрихме водачите на листи, местата на гражданската квота и коалиционните партньори, избрахме предизборен щаб, приехме коалицията, с която ще се явим на изборите, както и графика за провеждане на общинските конференции и реденето на листите след водачите от местните структури. Това разкри пред журналисти лидерката на БСП Корнелия Нинова.

По думите й са напълно готови за добра и позитивна кампания.

“Приехме позицията на Националния съвет по повод тримата министри в служебното правителство, които са от БСП. Разграничаваме се от тях, не носим политическа отговорност. Смятаме за недопустима намесата на президента във вътрешнопартийни дела на политически партии”, обяви още тя.

“Не сме имали намерение да ги изключваме. Остават членове на БСП”, каза още Нинова.

Ето и цялата позиция на Националния съвет на БСП, с който социалистите се разграничават от тримата членове на партията, които станаха служебни министри:

На 02.08.2022 г. встъпи в длъжност служебно правителство, назначено от президента Румен Радев в съответствие с чл.99, ал.5 от КРБ. В състава на правителството се оказаха трима членове на Националния съвет на БСП. Информация за предстоящите назначения не постъпи в ръководството на БСП нито от президента Радев, нито от съответните министри – Весела Лечева, Крум Зарков и Явор Гечев. Не беше спазен чл.33, т.22 от Устава на БСП, който изисква НС на БСП да утвърждава кандидатурите за министри.

Във връзка с тези действия НС на БСП:

1. Смята за недопустима намесата на президентската институция във вътрешнопартийните дела на политическите партии, в частност БСП.

2. Заявява, че БСП се разграничава от членовете на НС, назначени за служебни министри, в нарушение на Устава на БСП и няма да носи политическа отговорност за техните действия, както и на правителството като цяло.

3. Подчертава, че социалистите, назначени в правителството като министри, както и зам.-министри и областни управители, участват в лично качество и не представляват БСП.

4. Припомня, че основната задача на служебното правителство е да осигури оптимални условия за провеждането на предсрочните парламентарни избори и изисква от него да се въздържа от всякакви действия и изявления, които могат да се тълкуват като намеса в полза или в ущърб на участващи в изборите партии и кандидати.

pik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password