Русия информира ООН за обстрел срещу Запорожката АЕЦ

Други

Русия изпрати на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш информация за удар по територията на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) от Въоръжените сили на Украйна. Това написа в петък в Twitter заместник-постоянният представител на Руската федерация в ООН Дмитрий Полянски, цитиран от ТАСС. “Изпратихме подробна информация на генералния секретар на ООН за тази груба провокация “, написа на английски дипломатът. „Време е ООН да назове нещата с истинските им имена“, каза той.

В петък въоръжените сили на Украйна нанесоха два удара по територията на АЕЦ. Според военно-цивилната администрация на Запорожка област в резултат на обстрела няма жертви, но в близост до атомната електроцентрала е избухнал пожар. Според руското министерството на отбраната украинските части са изстреляли 20 броя 152-милиметрови снаряда по територията на АЕЦ и град Енергодар. Пожар от газов факел е възникнал във водородната станция на централата, пожарът е потушен незабавно от службите за спешна помощ. В резултат на обстрела в Енергодар има частична липса на ток и вода, а генерираната мощност на енергоблока в атомната централа е намалена. Министерството на отбраната на Руската федерация определи атаките срещу АЕЦ “АЕЦ” като “актове на ядрен тероризъм” и подчерта, че в случай на нови провокации отговорността за прекъсване на работата на съоръжението е изцяло на властите в Киев.

На свой ред украинският президент Володимир Зеленски бе обвинил Русия за обстрела на централата и заяви, че тя извършва актове на “ядрен тероризъм”. “Днес окупаторите създадоха още една изключително рискова ситуация за цяла Европа: те нанесоха два удара по Запорожската атомна електроцентрала. Всяка бомбардировка на този обект е безсрамно престъпление, акт на терор”, заяви Зеленски в ежедневното си видеообръщение. “Русия трябва да поеме отговорност за самия факт на създаване на заплаха за ядрена централа. Това е и аргумент в полза на прилагането на строги санкции срещу цялата руска ядрена индустрия – от (руската държавна ядрена компания) “Росатом” до всички свързани с нея компании и физически лица”, посочи той.

dariknews.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password