Ново проучване в Австралия разкрива доказателства, че има връзка между количеството кафе, което хората пият, и скоростта на когнитивен спад. Изследването бе публикувано в сп. Frontiers in Aging Neuroscience.
Д-р Саманта Гардънър, водещ автор в изследването, казва, че ако допълнителни изследвания потвърдят тази връзка, „приемът на кафе може един ден да бъде препоръчан като фактор за начина на живот, насочен към превенцията на Алцхаймер“.
Изследователският екип е базиран в университета Edith Cowan в Пърт, Западна Австралия. Учените са използвали данни от 227 възрастни на 60 или повече години. На 18-месечни интервали и са извършвани оценки в шест когнитивни области: памет за епизодично припомняне, памет за разпознаване, изпълнителна функция, език, внимание и скорост на обработка на данни.
Анализът на данните от хората показва, че обичайното пиене на кафе е положително свързано с когнитивните области на изпълнителната функция, вниманието и паметта. Пиенето на по-големи количества кафе е свързано с по-бавен когнитивен спад в тези области в хода на проучването.
Резултатите сочат, че увеличаването на приема на кафе от 1 до 2 чаши на ден може потенциално да намали когнитивния спад с до 8% след 18 месеца.
Изследователите, обаче, отбелязват, че са изследвани едва 227 души, и за да има по-сериозни заключения, трябва да бъдат направени по-задълбочени проучвания.
Последни коментари