Основането на ГЕРБ беше за европейското развитие на България. Нашите приятели – славното СДС беше от другата страна. Много пъти ме питаха защо сме заедно със СДС. Съюзът на демократичните сили изведе България от комунизма и я поведе към пътя на евроатлантизма. Корупцията и кръговете направиха така, че част от тази партия да се преобразува в други партии и силата на СДС намаля. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на конференция, на която специален гост е Манфред Вебер. 

„За радост, тогава се явихме ние и ползвайки мъдростта ни, сега сме заедно и продължаваме да правим добрини за народа. Днес тук е председателят на европейската народна партия – най-голямата в Европа. Манфред Вебер, заедно с неговия секретар от съседна Гърция. Имаме съвсем кратко представяне на нашата програма, защото сме малко старомодни и знаем, че една партия, която излезе пред обществото с документ и програма трябва да покаже на хората за какво гласуват“, допълни той.

 

Борисов даде думата на енергийният експерт Делян Добрев.

„До къде ни докара Промяната? До там, че само преди 2 дни по социология на „Медиана“ 38% от хората в България казват, че ще пестят от храна или топло. Или няма да си топлят добре домовете, или няма да се хранят добре“, каза Добрев.

„Има близо 1,5 млн. българи под линията на бедност. Обещаха, че няма да има хора под линията на бедност. Как стигнахме до тук? Ето я цената на газа. От 37 лв. в последния ден на управление на ГЕРБ, сега е 250 лв. Защо е толкова скъпа? Заради схемата. Те пак купуват от „Газпром“, но по друга схема. Купуват от „Газпром“ Румъния, който е собственост на „Газпром“ Швейцария, който пък е собственост на „Газпром“ Русия. Вече имаме доклади на ДАНС, които потвърждават схемите“, допълни той.

„Асен Василев лобира да купуваме руски нефт, който падна с 40%, обаче горивата в България се движат нагоре. Почнаха да падат, но вместо 2,10, струват 3,50. С 3 млрд. лв. ни ощетяват. На Иво Мирчев му е неудобно да казва“, каза Добрев.

Украинският министър на външните работи дойде в България в първия месец от войната и поиска българския парламент да го изслуша, за да каже какви са проблемите и да помоли за помощ. Знаете ли какво направи парламента? Много ме е срам какво направи българския парламент – управляващата коалиция гласуваха да не бъде допуснат. Този човек дойде в България, поиска да бъде изслушан и Промяната, която се маскира като проевропейска и проамериканска, не го допусна. Това е срамно действие“, подчерта той.

Добрев показа и графика, с която обясни по какъв начин Промяната е финансирала Кремъл.

„3,5 млрд. повече отиват за Кремъл. Стотици милиони изтичат през „Газпром“ в Кремъл. Партията, която е проевропейска и прозападна се оказа партията, която работи най-много за интересите на Русия в последните години. Доказваме го със статистика. Синьото е първите 6 месеца, а червеното е през 2022 година. Вносът от 2,9 млрд. става 7,1 млрд. при Промяната. Тук обаче няма 1 млрд., които отиват в швейцарските сметки на „Газпром“, описа той.

„Докараха държавата до катастрофа, но имаме решения“, заяви той и описа решенията.

Добрев даде думата на Андрей Новаков, който представи схемата „Харвард“.

„Мисля, че трябва да поемем риск и да поговорим за нещо. През последните 13 века, Европа е нашето „вкъщи“. През последните две години това, което се случваше в България, ни отдалечава. Важното е как решаваш кризите – правиш живота на хората по-лек или го правиш кошмар. Не е нужно да пиша рап песен, за да ви въздействам“, каза той.

„Топлата вода е лукс, а бързите кредити вече са на всеки ъгъл. Тази година България ще изкара 7 млрд. Евро по-малко от това, което ще изхарчи. България ще натрупа 31 млрд. лв. нов дълг. Дори в тегленето на заемите се искат умения. Стотици милиони ще тежат на съдбите на децата и на българчетата, които идват след нас. По времето на г-н Борисов бюджетният дефицит беше близо до 0. Промяната се случи, но тя е зловеща и противопоказна. Идва моментът на най-хубавия слайд, защото ще се запитате за европейските фондове“, допълни той.

„България внася над 1 млрд. лв. в европейския бюджет и получава 0. 56 млрд. стоят блокирани в Брюскел и не можем да ги получим. Доживяхме българинът да кредитира Германия и Франция. Планът не беше внесен, а бе върнат за подобрение. След подобрението не получихме една стотинка“, заключи Новаков.

Новаков завърши с това и покани Томислав Дончев да вземе думата.

 

 

blitz.bg