„Като главен прокурор няма да позволя не само да се засягат интересите и сигурността на народа, но и на магистрати и съдебни служители от организираната престъпност, да бъдат заплашвани и да им се оказва натиск, още повече върху дами и майки.“

Това заяви по време на брифинг на ръководството на прокуратурата, във връзка с разследване за престъпна група, уличена в множество престъпления, главният прокурор Иван Гешев. 

„След малко ще видите как мафията, симбиозата между криминални авторитети, осъдени лица и такива, издирвани от Интерпол, както и известни на обществото лица и организации заедно се борят срещу институциите и срещу държавата в противоречие с интереса на хората. Това не го казвам аз, а доказателствата по делото“, подчерта Гешев.

Както БЛИЦ съобщи, по-рано днес стана ясно, че при извършените следствени действия в имоти на обвиняеми лица е открит списък с имена на магистрати – следователи, прокурори и съдии, обект на заплахи.

Административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илияна Кирилова заяви, че ръководството на СГП ще окаже пълно съдействие на колегите, които извършват процесуално-следствени действия по всички дела и чувстват, че към тях е отправена заплаха към тяхното здраве и живот.

„В СГП към момента не е оказвано влияние абсолютно на никой следовател и прокурор“, подчерта тя.

Досъдебното производство е образувано на 14 септември 2022 г. след получен секретен доклад от службите за сигурност. То е образувано за организирана престъпна група, създадена с цел получаване на доходи от престъпна дейност – пране на пари и данъчни престъпления.

Повдигнати са обвинения на двама души. На едното лице – Т.И., за изнудване, за държане на наркотични вещества с цел разпространение. Той е с мярка за неотклонение „Подписка“. Същият е напуснал страната и предстои преценка за обявяването му за общодържавно издирване.

Второто лице – Д.Г., е обвинено за държане на наркотични вещества с цел разпространение. Той е с мярка за неотклонение „задържане под стража“. Мъжът е осъждан за хулиганство, за нанасянето на средна телесна повреда, за участие в ОПГ и за опит за измама, стана ясно още на брифинга.

„На 7 март бяха извършени действия по разследването. В жилище са намерени и иззети пластмасови контейнери, съдържащи бяло вещество – реагирало на кокаин, както и бял лист, с напечатано заглавие „Вредители за уволнение““, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

В този списък са фигурирали имена на прокурори от бившите специализирани структури, които вече са закрити.

При претърсване на жилището на другия обвиняем с инициали Д.Г. също са намерени и иззети наркотични вещества и банкноти с номинал 50 и 100 евро. Намерен и иззет черен найлонов плик, който съдържа бял лист с текст на английски, един с текст на български, както и 2 флаш-памети.

„Имаме неограничено финансиране от Цецо срещу Гешев. Къро също е насреща. Тони Парфюма също търси хора. После ще го дадем на нашите хора от Щатите. Търсим хора, които да викат срещу Каскета“, пише в другото писмо, което било на български език.

При извършените действия по разследването с участието на един от обвиняемите са отправени заплахи за живота и здравето на магистрат, който си е направил отвод.

По време на презентацията на прокуратурата бяха представени и 15 аудиозаписа на разговори между петима души. На тях лицето, наречено Красимир Каменов – Къро разговаря с обвиняемите, както и с лице, за което има данни, че е журналист, засягайки имената на Кирил Петков, Асен Василев, „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, главния прокурор Иван Гешев и др.

От записите се чуват изрази като: „Сега ще видим дали Гешев ще хвърли топката…“, „Любомир Георгиев сигурно ще отиде на изборите…“, „Митко BIRD“, „Давам ти Дилян.“, „Тоя Борислав от ГДНП…“, „Цецо ми звъня вчера от Белград…“.

„Може би виждате това, което вие медиите наричате завладяна държава. У мен възникват много въпроси. Първият е за едни милиони и ВТБ, сътрудник в КТБ и как това кореспондира, за плащането на лобисти? Тук е въпросът, на който трябва да отговори ДАНС и се надявам да отговори дали това е така, какви действия ще предприемат?

Става въпрос, явно, за организирана атака на олигарси, мафията и кой ли още не, срещу интересите и сигурността на българските граждани. Надявам се ДАНС да даде съответните отговори. Сигурен съм, че министър Демерджиев и МВР ще извършат съответните проверки, за да се установи как кореспондира със събраните данни?

Чух и още едно малко име, за мен е безспорно кой е Борислав от „Икономическа полиция“. Тези въпроси стоят и пред служебното правителство, пред което и да е правителство и пред Народното събрание, какво ще направят те, за да защитят законността? Събират 400 000 за отстраняването на висш полицейски служител. Оценен съм подобаващо….

Теоретично питам – какво би струвал един закон за закриване на специализираните структури? Г-н Зарков трябва да отговори дали някои закони, които са антиконституционни, са писани някъде другаде и дали тези закони не са подавани на задната седалка на някой джип пред Народното събрание?

Възникват такива въпроси… По какъв начин държавата ще защити гражданите си, след като се атакуват полицаи и магистрати?

От своя страна мога да кажа, че в партньорство с МВР и всички структури, които ги интересуват интересите на хората, колегите ще си свършат работата кой, кого и колко плаща. Искам да попитам – това тайна ли е за някого, което чухте? Ние от 3 години го говорим. Искаме ли да живеем в такава държава?“, обобщи след изнесените данни главният прокурор.

„Кой е общият интерес, който свързва тези лица? Това ми е много интересно… Същият този човек, наречен Къро, е имало данни, че през 2019 г. е подготвял убийството на един известен медиен издател. Необяснимо е какво ги свързва… от разговорите става ясно, че те са в доста дружески отношения. Това е една загадка, на която всички трябва да си отговорим“, каза от своя страна зам. главният прокурор Борислав Сарафов.

В отговор на журналистически въпрос, говорителката на главния прокурор уточни, че финансовият ресурс за отстраняването на Иван Гешев, е бил неограничен. Той е бил осигуряван от издирвани лица от чужбина.

blitz.bg

Read it in English